Бразилска жаба е новият рекордьор за най-малко гръбначно животно в света

Мъжките жаби Brachycephalus pulex са толкова малки, че се събират две върху нокътя на кутре

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2024 в 00:00 2176 0

Жабата Brachycephalus pulex е върху 1 бразилски реал

Кредит Renato Gaiga

Жабата Brachycephalus pulex е върху 1 бразилски реал (монетата е с диаметър 27 мм)

Малка бразилска жаба с размерите на грахово зърно отне титлата на настоящия рекордьор за най-малко гръбначно в света.

Бразилската жаба Brachycephalus pulex (наричана жаба бълха) е описана за първи път от учени през 2011 г.

Малко след това Мирко Соле (Mirco Solé) от Държавния университет в Санта Круз, Бразилия, си задава въпроса дали видът не е най-малкото земноводно, открито досега. Но от единственото известно местообитание на жабите - два гористи хълма в южната част на щата Баия, Бразилия, са събрани само няколко екземпляра. Не бяха досега изследвани и половите им жлези, което е необходимо, за да се потвърди дали са възрастни.

Соле и колегите му измерват дължината на тялото на 46 жаби Brachycephalus pulex, проверяват зрелостта и пола на жабите, изследвайки половите им жлези и проверявайки за наличието на гласови прорези в гърлото, които имат само мъжките.

Възрастните мъжки B. pulex са дълги средно малко над 7 милиметра, малко по-малко от женските. Това ги прави по-малки от мъжките на Paedophryne amauensis - жаба от Папуа Нова Гвинея, която досега се смяташе за най-малкото земноводно и най-малкото гръбначно животно.

"Абсолютно ясно е, че това потенциално са най-малките съществуващи жаби в света, което е изумително", коментира Марк Шерц (Mark Scherz) от Природонаучния музей на Дания в Копенхаген.

Шокиращ е не само средният размер, но и това колко по-малки са тези жаби "бълхи" в сравнение с други мини жаби.

"Дължината му е 6,45 милиметра, което е с 30% по-малко от всяка възрастна мъжка жаба, която съм виждал някога", обяснява Шерц. "Тя е почти с един милиметър по-малка от следващия вид най-малка жаба"

При такива малки размери жабите развиват странни анатомични особености, като например загуба на пръсти или толкова недоразвити уши, че не могат да чуят песните на собствените си ухажори. Някои видове почти не могат да скачат, защото органите им за равновесие са много малки.

Въпреки това може би има още по-малки гръбначни животни, които все още не са открити, отбелязва Соле. Може би следващият рекордьор ще бъде друга малка жаба или дори паразитен мъжки на дълбоководна риба.

Справка: Zooming in on amphibians: Which is the smallest vertebrate in the world? Wendy H. Bolaños, Iuri Ribeiro Dias, Mirco Solé
Zoologica Scripta, First published: 07 February 2024 https://doi.org/10.1111/zsc.12654

ИзточникBrazilian flea toad may be the world’s smallest vertebrate, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !