Черните петна по филетата сьомга съдържат меланин

Ваня Милева Последна промяна на 12 януари 2024 в 00:00 5956 0

Значителен процент от филетата от отгледана атлантическа сьомга имат черни или червени петна. Вакамацу и колегите му откриват, че черните петна съдържат еумеланин, докато червените петна не съдържат меланин. Липсата на биохимична приемственост между черве

Кредит https://www.irasutoya.com/ , Johannes M. Dijkstra, Turid Mørkøre

Значителен процент от филетата от отгледана атлантическа сьомга имат черни или червени петна. Вакамацу и колегите му откриват, че черните петна съдържат еумеланин, докато червените петна не съдържат меланин. Липсата на биохимична приемственост между червени и черни петна подкрепя, че те имат различен клетъчен произход, а именно червени кръвни клетки чрез кръвоизлив и меланомакрофаги чрез възпалителни реакции, съответно.

Повече от 20% от филетата на атлантическата сьомга може да имат непривлекателни черни и червени петна, които често са по-големи от 1 см и създават значителни финансови загуби. Петната са много по-разпространени при отглежданата, отколкото при дивата сьомга и причините за тях не са изследвани досега.

Наскоро изследователи установиха, че черните петна съдържат меланин, наречен еумеланин, и че червените петна не съдържат меланин. Биохимичната разлика между червените и черните петна подкрепя тезата, че техните пигменти имат различен клетъчен произход - червени кръвни клетки и меланомакрофаги (рибни макрофаги с тъмен пигмент), съответно.

Откритието на професор Тюрид Моркор (Turid Mørkøre) от Норвежкия университет за природни науки и професор Казумаса Вакамацу (Kazumasa Wakamatsu) и професор Шосуке Ито (Shosuke Ito) от Здравния университет Фуджита, Япония, е важна стъпка към разбирането на проблема с петната и проучването бе публикувано в International Journal of Molecular Sciences.

През последните десетилетия петната обезцветявания върху филета от атлантическа сьомга се превръща във нарастващ проблем за отглежданите за търговската мрежа риби, засягайки значителна част от филетата. Причините за петната са загадъчни, въпреки че има няколко правдоподобни теории и най-вероятно има множество различни причини. Петната грубо се категоризират като "червени петна" или "черни петна" и също "червени фокални промени" и "меланизирани фокални промени".

Но правилен биохимичен анализ на черните петна никога не е бил извършван и предположението, че те съдържат меланин, се основава най-вече на оцветяването с Fontana Masson (хистопатологична техника, използвана за идентифициране на гъбички), което е относително специфично за меланина. Открити са междинни форми между червени петна и черни петна, което води до концепцията, споделяна от мнозина, че черните петна обикновено се получават от червени петна.

Меланинът е много голям, силно неправилен хетерополимер, състоящ се от мономерни единици, получени от ензимното окисление на аминокиселината тирозин, и има няколко вида меланин. Професорите Вакамацу и Ито са специалисти по меланина и са създали група за биохимични анализи за характеризиране на множество видове меланин - от при пациенти с човешки меланом до фосилизирани животни като динозаври.

Прилагайки тези анализи към петна върху филетата от атлантическа сьомга от Норвегия, те установяват, че черните петна съдържат черния пигмент еумеланин, който също присъства в човешката коса и кожата, докато за червените петна не успяват да установят наличие на меланин. В червените петна обаче те откриват някои продукти, получени от DOPA (прекурсор на допамина), които предполагат окислителна среда, съответстваща на кръвоизлив.

Важно е, че откритията на Вакамацу и колегите му разкрива, че няма биохимична приемственост между пигментите на червените и черните петна, което подкрепя по-ранни хипотези, основани на хистологията, че червените петна са причинени от кръвоизлив, а черните петна от локални натрупвания на меланомакрофаги при хронични локални имунни реакции.

Меланомакрофагите са имунни клетки, открити само в студенокръвни гръбначни животни, включително риби, земноводни и влечуги. Като заключение, новото проучване на Вакамацу и колегите му предполага, че черният пигмент в меланомакрофагите е еумеланин, който не е бил правилно определен преди.

Кръвоизливите могат да имат различни причини, не всеки кръвоизлив води до хронично възпаление с меланомакрофаги, а меланомакрофагите могат да се натрупват и по причини, различни от кръвоизлив. Следователно, различният клетъчен произход на червените и черните петна, както се подкрепя от тяхната биохимична разлика, показана от Вакамацу и колегите му, предполага, че изследователите трябва да очакват набор от възможни причини за различните петна, а не една.

Справка: Kazumasa Wakamatsu et al, Eumelanin Detection in Melanized Focal Changes but Not in Red Focal Changes on Atlantic Salmon (Salmo salar) Fillets, International Journal of Molecular Sciences (2023). DOI: 10.3390/ijms242316797

ИзточникThe black spots on salmon filets found to contain melanin, Fujita Health University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !