Човек е най-нещастен на 47 години, откри проучване

Ваня Милева Последна промяна на 15 януари 2020 в 00:09 10866 0

Кредит piqsels

Учени откриха в кой период от живота си човек е най-нещастен и какво точно причинява нещастието му.

Не е лесен животът на 25-годишните - не ви дават работата, която искате, не може да си позволите да отидете на почивка, нямате приятел/ка ...

Но може би с годините нещата могат само да се оправят? Уви - не, защото ще се влошат още повече като достигнете средна възраст - по-точно, когато достигнете 47-годишна възраст.

Професорът от колежа в Дартмут Дейвид Бланхфлоуър (David Blanchflower) успя да определи точния момент, в който хората се чувстват най-нещастни, правейки сравнения в 132 страни, а неговото откритие предполага, че кризата в средата на живота е по-реална, отколкото може би си мислите.

От тук нататък обаче не всичко е спускане надолу, тъй като нещата в крайна сметка ще се подобрят - според проучването „кривата на щастието“ е U-образна в течение на целия човешки живот.

С други думи, щастието на хората с времето нараства и намалява и е най-ниско на 47,2 години в развитите страни. При нации, които все още се развиват, това се случва малко по-късно на 48.2 години.

Икономическото проучване, разпространено, публикувано в Националното бюро за икономически изследвания , използва данни от 95 развиващи се и 37 развити страни, за да определи връзката между чувството на благополучие и възрастта. Информацията е получена в резултат на годишни проучвания на населението (възрастта на респондентите е до 70 години).

Професор Бланхлоуфър пише в изследването, цитиран от New York Post:

Нещастието е във формата на хълм през годините. Траекторията на кривата е еднаква и в страните, където средната заплата е висока, и там, където не е, и където хората са живеят по-дълго, и където - не.

„Крива на щастието“, пикът на неудовлетвореността от живота пада на 47-48 години. Кредит: Is Happiness U-shaped Everywhere? Age and Subjective Well-being in 132 Countries, David G. Blanchflower

Включени са и: неспокоен сън; загуба на увереност в себе си; неспособност да се преодоляват трудностите;  усещане за неуспех; усещане за изоставеност; усещане за напрежение; усещане, че си безполезен човек.

Изследването идва в момент, когато има нарастваща осведоменост за важността на опазването на психичното здраве, тъй като изследването признава, че обществото като цяло, също влияе върху чувството за благополучие - особено повлияно от образованието, семейното положение и трудовия статус.

Кредит: Pixabay

Параметрите за „нещастието“, използвани в изследването, включват: чувство на отчаяние, безпокойство, самота, тъга, напрежение, депресия; слаби нерви; фобии; паника; и чувството на недоволство.

Според автора „кривата на щастието“ се определя от това, че в определен момент човек се примирява със своите силни и слаби страни „а в средна възраст е потинат от своите нереалистични стремежи“.

Професор Бланхлоуфър добавя, че върху човека рефлектира и отношението му към ситуацията в неговата страна, както и към бъдещето на света като цяло. Според професора възходът на глобализацията и финансовата криза също отчасти са виновни за ужасната „криза на средна възраст“ (от 40 до 59 години).

Справка: Is Happiness U-shaped Everywhere? Age and Subjective Well-being in 132 Countries, David G. Blanchflower, https://www.nber.org/papers/w26641

Източник: Life Is Most Miserable Aged 47, Study Finds, UNILAD

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !