Домашен тест за коронавирус: Имате ли нужда от пулсов оксиметър?

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2020 в 00:00 52402 0

Някои пациенти със COVID-19 проявяват изключително ниски нива на кислород в кръвта и много от тях изпитват задух. Мнозина купуват импулсни оксиметри - медицинските устройства, които измерват нивата на насищане с кислород в червените кръвни клетки на човека.

Защо се използва пулсов оксиметър в настоящата пандемия?

Съобщава се, че твърде много пациенти попадат в болниците с опасно ниски нива на кислород - това ги излага на висок риск от тежки усложнения и летален изход. Пулсовият оксиметър е обикновено устройство за домашно ползване, което може да помогне на пациентите да потърсят по-скоро медицинска помощ.

„В болницата, когато се опитвам да реша кого да изпратя вкъщи, голяма част от критериите е „Колко е кислородът? Какъв е пулсът?" С пулсов оксиметър и термометър пациентите могат да бъдат подготвени и да бъдат диагностицирани и лекувани, преди да се разболеят сериозно", обяснява д-р Ричард Левитан (Dr. Richard Levitan) от болница Белвю в Ню Йорк, цитиран от New York Times.

Здравните експерти са разделени по въпроса дали мониторингът в домашни условия с помощта на пулсов оксиметър трябва да се препоръчва по време на тази пандемия. Някои лекари съветват пациентите да си купят такъв, но други считат, че не е необходим.

Пулсовите оксиметри се използват при пациенти с недостиг на въздух или такива с белодробни или сърдечни заболявания, за да се разбере дали получават достатъчно кислород. Те се използват в болници и клиники за проверка на жизнените показатели.

Д-р Левитан, който лекува пневмония, свързана със COVID-19, заяви пред New York Times, че пулсовите оксиметри могат да открият форма на недостиг на кислород, при която пациентите може да не изпитват задух, въпреки че имат ниски нива на кислород.

Има ли риск от мониторинг на нивата на кислород у дома?

А ето защо някои експерти казват, че вероятно не се изисква пулсов оксиметър:

• Наличието на пулсов оксиметър вкъщи няма да е много полезно за откриване на смъртоносния нов коронавирус и вероятно не е добър ранен индикатор, ако някой има инфекция.
• Нивата на кислород са сравнително късни индикатори за COVID-19.
• Хората с COVID-19 могат да изпитат други симптоми като треска, болки в тялото, суха кашлица или умора, които биха ги накарали да потърсят медицинска помощ много по-рано, преди да забележат спад в нивата на кислорода в кръвта.
• Хората, които използват устройствата у дома си, може да измерят неточни показания.
• Няколко други фактори, включително лоша циркулация, студени ръце, изкуствени нокти или лак за нокти, могат да попречат на светлината, използвана от устройствата, и то да даде неточни цифри.

"Една от причините да не насърчаваме всички да си купят такова устройство е, че има по-голяма вероятност да получат фалшиво ниски показания при нормална популация", обяснява за CNN д-р Дейвид Хил (David Hill), лекар по белодробни заболявания и говорител на Американската пулмологична асоциация. 

Има случаи, когато би имало смисъл да се използва пулсов оксиметър у дома.

Хората, които вече са получили положителен резултат на теста за Covid-19 и се възстановяват у дома си, може да се консултират с лекаря си относно използването на пулсов оксиметър, за да наблюдават дали се нуждаят от кислород или повече медицински грижи. Но тези, които са здрави и не изпитват симптоми, вероятно могат просто да си спестят 50 долара [в България са около 100 лв.], които биха похарчили за устройството, коментира Хил.

Някои хора разчитат на приложения

Поради недостиг на устройствата, някои хора се обръщат към оксиметрови приложения. Но скорошно проучване предполага, че приложенията не работят много добре и дори могат да бъдат опасни.

Анализът от университета в Оксфорд разглежда използването на приложения за оксиметрия в контекста на пандемията Covid-19 и заключи, че те не са надеждни.

"Не трябва да се вярва на показанията на нивата на насищане с кислород, получени от такива технологии", пишат авторите.

Пулсовите оксиметри измерват светлината, която се отразява през кожата при две различни дължини на вълната (обикновено червена и инфрачервена), за да се определи нивото на насищане с кислород в кръвта, обясняват авторите.

Приложенията за смартфони, които обикновено твърдят, че измерват насищането с кислород чрез светлината на светкавицата и камерата, не генерират толкова точни показания, тъй като камерата не може да измерва отражението на светлината на две дължини на вълната. Едно приложение твърди, че използва източник на червена светлина, но авторите откриват, че то използва само едно измерване на дължината на вълната, което прави отчетите неточни.

Справка: Question: Should smartphone apps be used as oximeters? Answer: No, The Centre for Evidence-Based Medicine develops, promotes and disseminates better evidence for healthcare.

Източник:

Coronavirus Home Testing: Do You Really Need A Pulse Oximeter?, IBTimes.

People are buying pulse oximeters to try and detect coronavirus at home. Do you need one?, Harmeet Kaur By Harmeet Kaur, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !