Естественият подбор прави обществото по-неравнопоставено

Ваня Милева Последна промяна на 12 юли 2022 в 00:01 5331 0

Голямо испаноезично семейство празнува рожден ден. Кредит:Joseph Thibault/ Flickr (CC BY-SA 2.0)

Поощрява ли естественият подбор неравенството? Специалисти казват, че теорията на Дарвин се контролира от доходите.

Съвременните хора все още еволюират, но естественият подбор предпочита тези с по-ниски доходи и по-лошо образование според изследване на Университета на Източна Англия.

Естественият подбор на Дарвин в съвременното общество

Проучване, публикувано в списание Behavioural Genetics, от учени от Университета на Източна Англия (UEA) показва, че естественият подбор благоприятства популации с различни статути и нарушава равенството.

Техните констатации показват, че естественият подбор поставя в неравностойно положение хората с по-ниски доходи и по-ниско образование, вместо да създава неблагоприятни условия за общностите на всички социално-икономически нива.

Ефектите от естествения подбор са по-високи при хора, които не живеят с партньор, по-млади родители и хора с повече сексуални партньори през целия живот.

Междувременно заради естествения подбор отпадат гени, свързани с високо образование, високи доходи, нисък риск от ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) или тежко депресивно разстройство и нисък риск от коронарна артериална болест.

Специалистът по икономика на UEA и водещ автор на изследването Дейвид Хю-Джоунс () обяснява в прессъобщение, че еволюционната теория на Дарвин предполага, че всички видове се развиват чрез естествения подбор на малки, наследени вариации, които подобряват способността на индивида да оцелява, да се конкурира и да се възпроизвежда.

Последната им работа има за цел да се потопи по-дълбоко във всяка от характеристиките, произведени от тези селекции и как работят за и срещу съвременните хора, по-конкретно тези, които живеят във Великобритания.

Контрол на доходите в съвременния естествен подбор

С помощта на записи от UK Biobank учените анализират полигенните резултати за Великобритания от над 300 000 души. Полигенните резултати на индивида се основават на критерии като прогнозиране на неговото здраве, начин на живот, образование, личност и генетична наследственост, съобщава StudyFinds.

Два набора от записи на биобанката са консолидирани за сравнение, един от по-скорошно поколение и един от по-старо поколение.

Хю-Джоунс смята, че техният екип е открил, че 23 от 33 полигенни резултата са средно по-високи при хора с по-малко или повече деца през целия живот. Резултатите, свързани с по-ниското образование и доходи, се предвижда да имат повече шансове за създаване на деца, баланс, който е избран от еволюционна гледна точка.

От друга страна, връзката между хората с по-високи доходи и по-добро образование води до раждането на по-малко деца, връзка, която завършва селекцията срещу тези типове индивиди.

Експертът заявява, че естественият подбор може да направи обществото по-неравнопоставено поради остарелите връзки между полигенните резултати и фактори като доходи, образование и здраве.

В икономическата теория за раждаемостта сценарият е значително различен, тъй като хората с по-високи доходи са тези, които могат да си позволят да раждат повече деца, но някои влияния, като по-високи заплати и изисквания за време, възпрепятстват този резултат.

Справка: Human Capital Mediates Natural Selection in Contemporary Humans
David Hugh-Jones 1, Abdel Abdellaoui 2
Behav Genet. 2022 Jul 6. PMID: 35790706 DOI: 10.1007/s10519-022-10107-w

Източник: Is Natural Selection Unequal? Experts Say Darwin's Theory Controlled by Income, Ron Jefferson, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !