Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Естественият подбор намалява броя на по-интелигентните хора

Умните хора раждат значително по-малко деца от по-ниско интелигентните

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2017 в 11:04 47361 2

Кредит Faustin Tuyambaze / Unsplash

Фактът, че в страни с най-добро образование и по-висок стандарт на живот се раждат по-малко деца от т. н. "трети свят", е известен отдавна.

Наскоро обаче излезе проучване, което изследва колко деца раждат хората с различен коефициент на интелигентност в рамките на една отделна страна - Исландия.

Резултатите са описани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences

Проучването, включващо повече от 100 000 исландци, установи, че тези, които носят гените, предразполагащи към по-високо образование, е по-малко вероятно да имат повече деца, което означава, че по-умните хора ще допринасят по-малко за исландския генофонд.

"Като вид, ние се определяме от силата на нашия ум. Образованието развива и шлифова нашите умствени възможности," - обяснява Кари Стефансон (Kari Stefansson), главен изпълнителен директор на исландската генетична компания deCODE, която проведе проучването.

"Генетичните фактори, свързани с повече време, прекарано в образование, стават все по-редки в генетичния фонд" - заяви Стефансон пред Science Alert

Изследователите анализират раждаемостта на 129 808 души, родени в Исландия между 1910 и 1990 г., за които имат генетични данни от базата на deCODE, и сравняват с техните нива на образование.

Те откриват, че има генетичен фактор, свързан с вероятността за посещаване на училище по-дълго на едно лице, на основата на 620,000 вариации в последователности или маркери в човешкия геном, които определят генетичното предразположение на индивида към образование.

Както посочват учените, никой не знае точното съотношение между генетичните фактори и факторите на средата, които водят до нивото на образование на някого, но предишни проучвания са изчислили, че генетичният компонент на постиженията в образованието могат да представляват повече от 40% в този микс.

Както се очакваше, високата интелигентност очевидно неблагоприятства за раждането на по-голям брой потомци. Колкото повече "умни" гени седержа геномът на един индивид, толкова по-малък наследниците оставя след себе си. Като цяло, носителите на "интелигентни" гени раждат със 6% по-малко деца, отколкото хората, които не са много интелигентни.

Констатациите на учените показват, че от биологична гледна точка да бъдеш умен е изключително неизгодно. Хората с нисък коефициент на интелигентност е много по-вероятно да имат деца. Изследователите смятат, че умните хора постепенно изчезват.

Според доклада, екипът открива спад в IQ от около 0,04 точки средно на десетилетие, но ако се вземат под внимание всички генетични фактори, които могат да бъдат свързани с образованието, тази цифра ще се увеличи до 0,3 точки средно на десетилетие.

Трябва да е ясно, че това не означава непременно, че хората стават все по-тъпи - има нужда от много повече доказателства, за да се даде подобно заключение.

"Ако продължим да подобряваме достъпността и качеството на образователните възможности, вероятно ще продължи да се подобрява и образователното равнище на обществото като цяло. Времето ще покаже дали спадът на генетичната склонност към образование ще има значително въздействие върху човешкото общество" - заключава Стефансон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12047

2

Димитър Димитров

09.09 2017 в 21:27

Докато умните се наумуват, докато се изучат, докато тръгне кариерата стават на по тридесет години .За жените това е късно . На попрището жизнено в средата е късно за деца . Ако вече имат остават си с каквото имат , обикновено едно и рядко две , някои и без хич. Но планетата е пренаселена и интелигентните гени дремят и се размножават из изостаналите страни и народи . Няма да се свършат скоро .Ще са нужни няколко поколения за да се усети ефекта на отрицателната селекция . През това време животът ще се удължи драстично , дори може да се каже, че богатите и умните ще станат практически безсмъртни , а роботите ще са в състояние да направят излишни останалите . Вероятно ще им пуснат вирус причиняващ безплодие за да не претоварват планетата

9016

1

Елл

24.01 2017 в 10:35

Всяко правило си има изключение. Аз имам висше образование, висока интелигентност и три деца. Мисля че интелигентните хора спрямо "простите" винаги са били и ще бъдат пропорционални, т.е. по-малко са, но не вярвам да изчезнат. А и образование въобще не значи интелигентност. Има много образовани, които не са високо интелигентни.