Ходи по-бързо - живей по-дълго

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юни 2018 в 00:00 4387 0

Кредит CC0 Public Domain

Ускоряването на темпото на ходене може да удължи живота ви, показват нови изследвания, цитирани от МedicalХpress.

Ходенето със средна скорост е свързано с 20% намаляване на риска от смъртност от всякакви причини, в сравнение с бавното ходенето, докато ходенето с бърз или много бърз темп е свързано с намаляване на риска с 24%. Подобен резултат е открит и при риска от смъртност заради сърдечно-съдови заболявания, като намалението е с 24% при средно темпо и 21% при ходене с бърз или много бърз ход, в сравнение с ходенето с бавен темп.

Защитните ефекти от ходенето са по-изразени при по-възрастните групи. Ходенето със средна скорост на възраст над 60 години носи 46% намаление на риска от смърт от сърдечно-съдови причини, а ходещите с бърз темп - с 53%.

Тези констатации се появяват в специален брой на British Journal of Sports Medicine (от групата BMJ Journals), посветен на ходенето и здравето (Walking and Health) с водещ автор професор Емануел Стаматакис (Emmanuel Stamatakis) от Центъра „Шарл Перкинс” към Университета в Сидни и от Школата по обществено здраве.

"Бързото темпо обикновено е от пет до седем километра в час и зависи от здравословното състояние, алтернативен индикатор е да вървим с темпо, което ни кара постоянно леко да се задъхваме или да се потим", обяснява проф. Стаматакис.

Връзката на данните за смъртността е подкрепена с резултатите от 11 проучвания в Англия и Шотландия между 1994 г. и 2008 г., в които участниците сами съобщават за темпото си на ходене, а изследователският екип коригира данните с фактори като общо количество и интензивност на всяка предприета физическа активност, възраст, пол и индекс на телесна маса.

"Докато полът и индексът на телесна маса не изглежда да повлияват на резултатите, ходенето със средно или бързо темпо е свързано със значително намаляване на риска от смъртност от всички причини и сърдечно-съдови заболявания".

"Ако приемем, че резултатите ни отразяват добре причината и ефекта, тези анализи показват, че увеличаването на скоростта на ходене може да стане един лесен начин хората да подобрят здравето на сърцето си".

"Особено в ситуации, когато дългите разходки не са възможни поради липса на време или неблагоприятна за ходене среда, ходенето по-бързо може да бъде добра опция, която повечето хора лесно могат да включат в живота си, за да достигнат по-висока сърдечна честота", коментира професор Стаматакис.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !