Идентифициран е нов криптичен вид тигрова котка (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 05 февруари 2024 в 00:00 5314 0

Облачна тигрова котка <em>Leopardus pardinoides</em>

Кредит Johannes Pfleiderer

Облачна тигрова котка Leopardus pardinoides

През 2013 г. тигровата котка (Leopardus tigrinus), вид малка петниста котка от Северна и Южна Америка, е разделена на два вида: северна тигрова котка (Leopardus tigrinus) и южна тигрова котка (Leopardus guttulus).

Ново изследване, ръководено от бразилски учени, показва, че всъщност тигровата котка е три отделни вида.

Онцилите, познати още като тигрови котки, са диви котки с размерите на домашните, обитаващи планинските и тропическите дъждовни гори на Коста Рика, Бразилия и Аржентина.

Те приличат на маргай (Leopardus wiedii) и оцелот (Leopardus pardalis), но са по-малки, със стройно телосложение и по-тясна муцуна.

Тежат едва 1,5 кг и обикновено не надвишават 3 кг, като мъжките са малко по-големи от женските. Дължината на тялото им може да бъде между 35 и 60 см, а височината им е около 25 см.

Онцилите имат жълтеникаво-оранжева фонова козина с шарка от отворени розети.

Хранят се с дребни бозайници, гущери, птици, яйца, безгръбначни животни и понякога с жаби от дърветата.

Обикновено живеят от 10 до 14 години в дивата природа и въпреки че е известно, че живеят до 23 години в плен.

Те са застрашени от загуба на местообитания заради животновъдството, селското стопанство и местната търговия за домашни любимци.

Криптичен вид

Облачната тигрова котка Leopardus pardinoides е криптичен вид. Какво означава това?

Криптичните видове се състоят от два или повече таксономични единици, които са под едно име, защото са повече или по-малко неразличими морфологично. Тези видове са потенциално важни за подробни оценки на биоразнообразието. За да се определят границите на криптичните видове, се прилага генетичен анализ. Криптичните видове може да са резултат от сравнително скорошна диверсификация.

"Комплексът от видове тигрови котки, оригинални видове от старите таксономични схеми, са едни от най-интригуващите, енигматични и очарователни групи котки", заявяват изследователят от Universidade Estadual do Maranhão Тадеу де Оливейра (Tadeu de Oliveira) и колегите му.

"Поради ограничените налични познания тигровата котка, преди и след разделянето на вида, дълго време е била обект на редица заблуди по отношение на ареала и свързаните с него местообитания. Те включват присъствието ѝ в басейна на Амазонка и в Пантанал."

"Понастоящем видовият комплекс на тигровата котка се състои от два вида: Leopardus tigrinus и Leopardus guttulus, като първият вид се разделя допълнително на три подвида: Leopardus tigrinus oncilla, Leopardus tigrinus pardinoides и Leopardus tigrinus tigrinus".

"В момента и двата вида - Leopardus tigrinus и Leopardus guttulus - са определени като световно застрашени."

Тигровата котка Leopardus tigrinus се характеризира с това, че е самотна и води предимно нощен живот. Козината й е плътна и мека, светлокафява до тъмноохра на цвят, с множество черни розетки по гърба. Освен това е един от най-малките видове сред петнистите котки. Тази котка е забелязана в резервата ProAves Loro Coroniazul в Колумбия. Кредит: Fundación ProAves de Colombia

"Те обитават някои от най-застрашените екорегиони и горещи точки на биологичното разнообразие в Америка, включително Серадо, Тропическите Анди, Атлантическата гора и планинската верига Таламанка."

"С изключение на Leopardus tigrinus tigrinus, няма публикувани приоритетни области за опазване на индивидите в комплекса."

"Като се има предвид застрашеният им статус и високите темпове на загуба на местообитания в съответните им ареали, е наложително да се определят районите, които е по-вероятно да приютят жизнеспособни популации на тези видове."

Класически примери за видовия комплекс на тигровите котки: (а) саванната тигрова котка (Leopardus tigrinus); (б) облачната тигрова котка (Leopardus pardinoides); и (в) атлантическата горска тигрова котка (Leopardus guttulus). Кредит: Ricardo Ribeiro / Johannes Pfleiderer / de Oliveira et al., doi: 10.1038/s41598-024-52379-8.

В своето изследване авторите са се стремили да определят действителния ареал на разпространение на видовете и подвидовете тигрови котки, да сравнят техните характеристики и да оценят приликите и разликите между тях.

В крайна сметка те са имали за цел да характеризират тигровите котки, за да определят действителния брой на видовете.

"Нашите резултати разкриват съществуването на криптичен вид - облачната тигрова котка (Leopardus pardinoides), който включва както Leopardus tigrinus oncilla, така и Leopardus tigrinus pardinoides", казват авторите.

Според екипа Leopardus pardinoides е дългоопашата котка с къси кръгли уши, тежаща 2,27 кг.

Новият вид има забележително подобна на котките маргай глава, която има хубава гъста мека козина с наситен червеникаво-оранжев/сиво-жълт фонов цвят, украсена с неправилни по форма средно големи "облачни" розетки, които са ярко маркирани и често се сливат.

Отличителна черта на Leopardus pardinoides е, че има само един чифт гърди.

Видът се среща в изчезващите дъждовни гори в южните части на Централна Америка и Андите, обикновено на височина над 1 500 м над морското равнище, но най-вече между 2 000 и 3 000 м, при субтропичен климат с умерени температури и много обилни валежи, обикновено в райони, където числеността на оцелотите е ниска или отсъства.

"Leopardus pardinoides се среща в 11 планински екорегиона", съобщават изследователите.

"В Южна Америка ареалът се простира от венецуелските андски гори през източните, централните и западните кордилери на Колумбия, в Еквадор, през перуанските, боливийските и южноандските юнгаски екорегиони и завършва в северозападна Аржентина."

"Основният район на разпространение е в Колумбия, но се простира и в Еквадор."

Справка: T.G de Oliveira et al. 2024. Ecological modeling, biogeography, and phenotypic analyses setting the tiger cats’ hyperdimensional niches reveal a new species. Sci Rep 14, 2395; doi: 10.1038/s41598-024-52379-8

Източник: Scientists Identify Cryptic New Species of Tiger Cat, Natali Anderson, Sci.News.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !