Как да постигнем успех в тичането, а и не само

Наука OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2016 в 17:50 8114 0

Как можем да сме по-успешни в тичането, плуването и скачането, както и как можем да постигаме успехи и в други сфери на живота? Оказва се, че до голяма степен качеството на представянето се влияе от мисленето ни.

Онлайн-изданието Scientific American ни посочва петте най-важни неща, които трябва да извършим с мозъка, за да сме по-добри в нещо.

1. Поставете си супер ясна цел

Едвин Локи (Edwin Locke) и Гари Латъм (Gary Latham), които са лидери в теорията за поставяне на цели през 90-те, са доказали, че колкото по-специфична е нашата цел, толкова по-добре ще се представим. Стотици по-късни изследвания са потвърдили това откритие. Затова, вместо да целим да сме "по-добри бегачи" или друго, първото нещо, което трябва да направим е да си поставим за цел крайния резултат: добавяне на километър отгоре на най-дългото пробягано от нас разстояние, минута по-малко време за пробягването на въпросното разстояние или просто изпълняване на определен брой тренировки през седмицата.

Правилото може да проработи и в други области: например, вместо да искаме да сме по-умни, можем да поискаме през тази година да изчетем 10-20 книги повече, отколкото през предишната, и т.н.

2. "Без болка няма победа"

"Прегърни гадостта" ("Embrace the suck") е фраза на войниците от операцията "Operation Iraqi Freedom", която е взета назаем и е превърната в полезна мантра от Циндра Кампхоф (Cindra Kamphoff), директор на Центъра за спортна и производителна психология (Center for Sport and Performance Psychology) в щатския университет в Минесота. Тя е участвала в 11 маратона.

Тичането невинаги е приятно, особено, когато започваш. Ако обаче си водиш планове за него, можеш да се подготвиш да го издържиш, казва тя.

Джак Лесък (Jack Lesyk), директор на Центъра за спортна психология в Охайо (Ohio Center for Sport Psychology) се съгласява с нея: "Първото ми тичане беше четвърт миля и когато финиширах мислех, че ще получа инфаркт. Бях решен обаче да надмина това разстояние на следващия ден и на по-следващия ден".

3. Станете по-агресивни в конкурирането

Маркетинговият експерт Гавин Килдъф (Gavin Kilduff) от университета в Ню Йорк е анализирал състезателни данни от шест години и е интервюирал бегачи относно техните "съперници" - хора със сходна възраст и способности, с които те са се състезавали по-често и към които са проявявали по-силно конкурентно чувство. Килдъф открил, че хората се състезавали по-яростно и по-бързо, когато се състезавали срещу свои съперници.

4. Говорете си сами

Позитивното говорене на себе си е помогнало на Циндра Кампхоф да спечели маратона в Омаха през 2012 г. "Бях на наистина лоша позиция през голяма част от състезанието, но през последните четири мили си повтарях: Аз съм уверена, силна и подготвена", казва тя. Именно тези последни мили са били и най-бързите ѝ за деня, като също така тя поставила персонален рекорд за време.

Често цитирани аналитични данни от 2011 г. открили, че мотивиращото говорене на себе си повишава увереността на атлетите и ги прави по-нетърпеливи да завършат.

Джак Лесък си има собствена версия на мотивиращо говорене, която може да ни помогне не само при тичане. Тя гласи: "Аз съм бегач. Аз тичам бързо и силно. С всяка една стъпка аз ставам по-силен и по-силен човек".

5. Представете си го

Идеята да си затворим очите и да си представим пътя до победата звучи малко странно, но визуализирането е дългогодишна практика в атлетиката. Когато ярко си представим себе си да правим нещо преди да го направим, всъщност програмираме мозъка ни да мисли, че може да го направи.

Хубавото и на тази стратегия е, че и тя може да се приложи към други области на живота.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !