Професор от Станфорд: Заменете 2 фрази от речника и ще сте успешни

Наука OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2016 в 10:00 56435 2

Езикът ни определя начина, по който се приближаваме до целите ни. Начинът на говорене не само повлиява на това как другите ни възприемат, но също така има потенциала да определи поведението ни.

Това е мнението на проф. Бърнард Рот (Bernard Roth), цитирано от Business Insider. Рот е професор по инженерство в Станфордския университет и академичен директор на Института по дизайн "Хасо Платнер", който също е към Станфорд.

Според професора размяната на една дума с друга може да направи цялостна промяна в това как се движим към целите ни. В своята нова книга "The Achievement Habit" той предлага няколко лингвистични трика, които могат да ни направят по-успешни. Ето и кои са двата най-лесни за постигане:

Разменете съюза "но" с "и"

Вместо да кажем "Искам да отида на кино, но имам работа за вършене", Рот съветва да променим изречението така: "Искам да отида на кино и имам работа за вършене".

"Когато използвате думата "но", вие създавате конфликт (и понякога причина) за себе си, която не съществува наистина", пише той. С други думи, възможно е да отидете на кино, както и да си свършите работата, просто трябва да намерите решението.

Същевременно, когато използваме съюза "и" "вашият мозък започва да обмисля как да се справи и с двете части на изречението", допълва Рот. Може да гледате по-къс филм или да помолите някого да ви помогне за част от работата.

Разменете "трябва" с "искам"

Професор Рот препоръчва едно просто упражнение - следващите няколко пъти, когато кажем "Аз трябва" наум, да променим "трябва" с "искам".

"Това упражнение е много ефективно да накара хората да осъзнаят, че това, което правят в живота си, дори и нещата, които не са им приятни, всъщност са избрани от тях", казва той.

Например, един от студентите на Рот чувствал, че трябва да посещава курсове по математика, които били задължителна част от неговата програма за дипломиране, въпреки че той мразел въпросните курсове. В определен момент след изпълнението на гореописаното упражнение, той осъзнал, че всъщност е искал да вземе тези курсове, тъй като ползата от завършването на изискването (тези курсове) надделяло над неприятното чувства да стои в часове, които не му харесват.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 19:53

Аз бих заменила "искам" със "съм" или " ще съм". Иначе можем да си останем само с пожеланото.

08.02 2016 в 18:01

О, браво на професора, ако пък беше почел някоя лекция на Дънов сигурно щеше да ги знае тези неща преди 40 и повече години.