Колко ще живеем зависи повече от мозъка, отколкото от тялото

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 ноември 2018 в 00:00 8518 0

Кредит Unsplash

Оказа се, че живеят по-дълго не животните с голямо тяло или бавен метаболизъм, а тези с повече неврони в мозъчната си кора, независимо от размера на тялото, съобщава ScienceDaily.

Ново изследване открива, че колко дълго живеят хората и други топлокръвни животни, а също и кога достигат сексуална зрялост, зависи повече от мозъка им, отколкото от тяхното тяло.

Резултатите от работата на учените от Университета Вандербилт са публикувани в списание Comparative Neurology.

"Независимо дали разглеждате птици, примати или хора, броят на невроните, които откривате в мозъчната кора на вида, прогнозира около 75 процента от всички вариации в продължителността на живота на различните видове", коментира авторът, доцент по психология и биология Сузана Херкулано-Хузел (Suzana Herculano-Houzel).

Размерът на тялото и метаболизмът в сравнение с обичайните стандарти за сравняване на животните прогнозират между 20-30% от продължителността на живота в зависимост от видовете и оставят много несъответствия, например птиците, които живеят десет пъти по-дълго от бозайниците със същия размер.

Vanderbilt University

В своята работа Херкулано-Хузел проучва над 700 топлокръвни животински видове от база данни за продължителността на живот на животните и сравнява тези записи със собствените си данни за броя на невроните в мозъка на различни видове. Тя открива, че папагалите, пойните птици и врановите живеят систематично по-дълго от приматите с еквивалентна телесна  маса, които на свой ред живеят по-дълго от други бозайници с подобна маса на тялото.

Хората не са уникални

Нейното изследване твърди, че хората не са изключение сред другите бозайници. Предвид броя на невроните в мозъка на нашия мозък, времето, необходимо за достигане до полова зрялост, е точно очакваното. Човешкото дълголетие също е стандартно за този брой неврони.

Както се оказа, размерът на тялото няма значение, когато става въпрос за дълголетие.

"Колкото повече неврони има в мозъчната си кора един вид, толкова по-дълго живее - без значение дали е птица, примат или друг бозайник, колко е голям и колко бързо изгаря енергията си", подчертава Херкулано-Хузел.

По-рано антрополози и изследователи, изучаващи еволюцията и човешкото поведение, предполагаха, че една от уникалните особености на човешкия вид е фактът, че хората имат необичайно дълъг период на детство и юношество, през които преминават през процеси на учене и социализация. Работата на Херкулано-Хузел обаче опровергава това.

"Сега можем да кажем, че хората прекарват толкова много време като деца и живеят толкова дълго, колкото бихме очаквали, предвид броя на невроните в кората на мозъка ни. Колкото повече неврони има едно животно, толкова по-дълго ще трае процеса на съзряване, когато ще стане независимо не само физиологически, но и психически", подчертава изследователят.

Според нея отговорът на въпроса каква е връзката между наличието на по-голям брой неврони в мозъчната кора и очакваната продължителност на живота, предстои да бъде даден в бъдеще, но сега може да сме сигурни, че грижата за мозъка и постоянната подкрепа на работата на невроните е ключът към дълъг и щастлив животни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !