Компанията, която обеща безсмъртие, се лиши от подкрепата на MIT (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 април 2018 в 11:06 6059 0

Кредит gagadget.com

Масачузетският технологичен институт (MIT) обяви на 2 април, че е прекратил договора си като подизпълнител на Nectome, компанията, която твърди, че може запази мозъка на умиращите хора, за да ги възроди в бъдеще, съобщи Live Science.

В изявлението на MIT се казва, че прекратява договора за подизпълнение, който включваше Университета в изследванията, финансирани с грантове на Nectome, към лабораторията на невроучения на MIT Ед Бойдън (Ed Boyden). Nectome получи повече от 915 000 долара като безвъзмездно финансиране от Националния институт по психично здраве.

Невроучените обаче са дълбоко скептични относно, че смъртоносната услуга може наистина да съживи човек в бъдеще. 

Забележително е, че съобщението на MIT включва и подробна критика на изследванията на Nectome, като се казва, че "Невронауката не е стигнала до там, че да знаем дали някакъв метод за запазване на мозъка е достатъчно мощен, за да запази всички различни видове биомолекули, свързани с паметта. Също така не е известно дали е възможно да се пресъздаде съзнанието на човека".

Университетът също така заяви, че Бойдън "няма никаква персонална принадлежност - финансова, оперативна или договорна - с компанията Nectome".

Плановете на Nectome звучаха необичайно, но неговите основатели, завършили Масачузетския технологичен институт, се похвалиха с авторитетното участие на невучения Ед Бойдън. Както съобщи MIT Technology Review в статия за компанията, която ви представихме миналия месец, Nectome вече спечели спечели научна награда от 80 000 долара за запазване на мозъка на прасе, така че всеки синапс в него може да се види с електронен микроскоп.

Слоеве от клетки и синапси от консервиран мозък на прасе, наблюдавани чрез електронен микроскоп. Някои смятат, че картографирането на такова "свързване" може да се използва за възстановяване на спомени. The Brain Preservation Foundation

Компанията по-късно изпробва процеса върху 2,5-часовия труп на възрастна жена.

"Това, което ще преживее потребителя, може да се определи като самоубийството, подпомогнато от лекар", заяви съоснователят на Nectome Робърт Макинтайър (Robert McIntyre) за MIT Technology Review.

Теорията, която стои зад крайната цел на Nectome, е, че добре запазенитеа връзки или картата на всички връзки между мозъчните неврони може да съдържа достатъчно информация, която бъдещите учени да дигитализират и използват, за да пресъздадат съзнанието на мъртвия човек.

Когато Technology Review публикува статия си, редица невроучени се изказаха доста скептично.

"Важен въпрос е - казва неврологът от Харвард Сам Гершман (Sam Gershman) - дали връзката е достатъчна за паметта: може ли да се възстановят всички спомени, знаейки само връзките между невроните? Отговорът почти със сигурност е "не", като се има предвид нашите знания за това как се съхраняват спомените - което е сама по себе си спорна тема".

Според невроучения от Университета на Флорида Йенс Фьол (Jens Foell) заяви, че при запазването на връзките ще бъде загубена ключова информация. "Вярно е, че при синапсите се случва всичко, но работата на клетки се определя и от други неща, включително процесите в клетките, които се определят от протеините, които са много по-малки от синапсите - и някои от тях са с кратък живот".

Себастиан Сеунг (Sebastian Seung), специалист по връзките на невроните в Принстънския университет, предлага известна подкрепа за Nectome.

"Съгласен съм, че методът на Nectome е твърде амбициозен" - пише той. "Но искам да видя някой, който рационално да отсъди дали Nectome не е по-добра от алтернативите: 1) нормална смърт с нулева вероятност за съживяване и 2) Alcor, която не е демонстрирала способността си за консервация на връзките".

(Alcor е крионична компания, която замразява телата на мъртви хора.)

През март ви съобщихме, че предприемачът Сам Алтман е един от 25-те, които са в списъка на чакащите в Nectome. 32-годишният милиардер от Силициевата долина плаща 10 000 долара, за да бъде убит, а съдържанието на мозъка му да бъде запазено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !