Кучетата плачат със сълзи от радост. Селекцията ли е причината или е истинска емоция?

Може би насълзените кучета показват първоначално неемоционално поведение в процес на превръщане в емоционално, стимулирано от подбора

Ваня Милева Последна промяна на 25 август 2022 в 00:01 2942 0

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Домашните кучета произвеждат по-голям обем сълзи, когато се събират със стопаните си, отколкото с познати, вероятно поради повишаването на нивата на окситоцин - това е първото доказателство за емоционален плач при животни.

Когато човек е завладян от емоции, чувствата му се стичат по бузите. Дори положителните емоции могат да предизвикат плач, тъй като хората плачат, когато печелят награди, изразяват любовта си към партньорите си или се срещат с отдавна изгубен приятел.

Но тези сълзи, предизвикани от чувствата, може да не са изцяло човешко преживяване. Според проучване, публикувано в Current Biology, кучетата също могат да плачат с щастливи сълзи. Въпреки че очите на животните не преливат, те се насълзяват, когато се съберат отново със стопаните си, след като са прекарали дори само няколко часа разделени, установяват изследователите. И имат предположение защо: внезапно увеличаване на окситоцина, така наречения хормон на любовта, наречен така заради преобладаващата му роля в социалното свързване.

"Мислех, че това е фантастична статия... гениална", коментира Лори Коган (Lori Kogan), психолог от Държавния университет в Колорадо, която не е участвала в работата - макар да добавя, че изследването е "много предварително". Коган, чиито изследвания се фокусират върху взаимодействието между хората и животните и която преди това е изучавала динамиката на окситоцина при собствениците на кучета, отбелязва, че резултатите съвпадат както с професионалния, така и с личния ѝ опит с животните. "Това, което всички ние, които сме собственици на кучета, знаем, е, че кучетата са много, много щастливи да ни видят, когато се съберем", споделя Коган.

Сълзливи срещи

Преди няколко години стандартният пудел Жасмин на Такефуми Кикусуи (Takefumi Kikusui) тъкмо е станал майка. Докато кучето кърми малките си, Кикусуи - изследовател на поведението на животните в Факултета по ветеринарна медицина към Университета Азабу в Япония - забелязва нещо необичайно: "Тя имаше сълзящи очи", споделя той за The Scientist. "Така че това ми даде идеята, че окситоцинът може да увеличава сълзите. Окситоцинът, както знаете, е майчиният хормон", произвеждан във високи нива при женските бозайници при раждане и кърмене.

Жасмин, черен стандартен пуделСтандартният пудел Жасмин на Такефуми Кикусуи, който го вдъхновява да изследва потенциалната роля на окситоцина в производството на сълзи. Кредит: Madoka Nakamura

Групата на Кикусуи и други изследователи са установили, че домашните кучета повишават нивата на окситоцин, когато общуват със своите стопани. Кикусуи разказва, че той и екипът му са предположили, че повторното събиране със собственика им след продължителен период на раздяла "би било емоционално събитие за кучетата", което се характеризира с производство на сълзи и основно повишаване на окситоцина.

За да проверят тази идея, изследователите разделят кученцата от техните собственици за няколко часа, преди да им позволят  да се съберат отново. Пет-седем минути след повторното събиране учените извършват тест на Ширмер за сълзите на кучетата, за да измерят колко сълзливи са станали очите им. След това сравняват резултатите с производството на сълзи, когато кучетата са били разделени по подобен начин и след това са се събрали отново с някой, когото са познавали, но който не е техен собственик. Очите на животните наистина се насълзяват при повторната среща със стопаните им - значително повече, отколкото при срещата с познатия им човек.

За да проучат дали окситоцинът може да е причина за увеличаване на производството на сълзи, Кикусуи и колегите му прилагат разтвор на хормона върху очите на кучетата. Както се предполага, прилагането на окситоцин значително увеличава обема на сълзите, докато прилагането на контролен разтвор, съдържащ друг пептид, направен от същите аминокиселини, не го прави.

Ад Вингерутс (Ad Vingerhoets), психолог от Университета в Тилбург, Нидерландия, който отдавна изучава връзките между емоциите и производството на сълзи (и дори е автор на книга, озаглавена "Защо само хората плачат"), посочва, че идеята за посредничеството на окситоцина при производството на сълзи е логична. Въпреки че механизмите, които са в основата на емоционалното сълзоотделяне, не са добре проучени, някои предполагат, че пролактинът - хормон, който често се свързва физиологично с окситоцина - играе роля в отделянето на сълзи.

Впрочем, Вингерутс си спомня за заглавната сцена от документалния филм от 2004 г. "Историята на плачещата камила" (The Story of the Weeping Camel), в която женска камила, която първоначално е отхвърлила малкото си, накрая му позволява да суче, докато от очите ѝ текат сълзи. Така че, казва той, може би животните, които не са хора, все пак могат да плачат.

Обича ли ви кучето ви?

Вингерутс споделя, че това, което го е впечатлило най-много в статията, е, че Кикусуи и колегите му са търсили - и са намерили - така наречените сълзи на радост. Повечето от изследванията на емоционалното сълзене разглеждат плача, който съпътства негативни чувства, отбелязва Вингерутс. Отчасти това е така, защото дори при хората сълзите, свързани с положителни емоции, са загадъчни. Така че екипът е открил доказателства за сълзи, свързани с положително преживяване - "за мен това е много забележително", подчертава Вингерутс.

Последващи изследвания биха могли да разгледат производството на сълзи при по-малко щастливи обстоятелства, добавя Вингерутс.

"Загуба и раздяла, мъка по дома, загуба на близък човек. ... това са ситуациите, които смятаме за най-силно предизвикващи сълзи", отбелязва Вингерутс. "За мен ще бъде интересно да видя дали [негативните преживявания] също са съпроводени с повишено производство на сълзи при кучетата".

Дали негативните преживявания също са съпроводени със сълзи при кучетата. Кредит: Pxhere

За Кикусуи остават много въпроси за изследване. При хората, и особено при възрастните, се смята, че основните функции на емоционалните сълзи са социални: например за предизвикване на съчувствие и емпатия или за насърчаване на определено поведение у другите. Кучешките сълзи може да са подобни, а може би - не.

"Все още не знаем дали кучетата показват увеличаване на количеството сълзи по време на среща между кучета", пише Кикусуи. "Също така не знаем как кучетата използват сълзите, за да общуват помежду си. Трябва да изясним социалната функция на кучешките сълзи."

Асмир Грачанин (Asmir Gračanin), психолог от Университета в Риека, Хърватия, който не е участвал в работата, отбелязва, че е възможно кучетата да плачат само заради нас. "Те са коеволюирали с хората", посочва Грачанин и добавя, че "ако трябва да избирам между всички различни видове бозайници, определено бих разгледал поведението на кучето, за да потърся дали има някакъв вид специална комуникация [с хората]".

Коган е съгласна с това, макар да подозира, че кучетата не са изолиран случай.

"Ние сме оформили кучетата в по-голяма степен, отколкото всяко друго животно... така че може би при кучетата ще бъде по-лесно да се открие", смята Коган. "Но мисля, че вероятно ще открием подобни неща и при котките... и мисля, че същото е и при еднокопитните. Така че при тези животни, с които имаме много дългогодишна връзка, смятам, че има голяма вероятност да видим нещо подобно."

Въпреки това, наличието на такава специална връзка с хората дава възможност кучешките сълзи всъщност да не са емоционално обусловени, посочва Грачанин. Вместо това те могат да бъдат просто физиологичен феномен - такъв, който се възползва от социален сигнал, който вече е налице при хората и следователно е бил изкуствено селектиран.

Кредит: Pixnio

Дали кучето ви "наистина е щастливо" да ви види?

"Кучетата са много, много податливи на нови адаптации", както във физическо, така и в поведенческо отношение, отбелязва Грачанин.

Тъй като сълзите универсално предизвикват просоциално поведение у хората, не е трудно да си представим как склонните към сълзи кученца може да са получавали повече грижи от по-малко сълзливите си събратя.

Всъщност в новото проучване Кикусуи и колегите му откриват, че хората оценяват снимките на кучета, на които са сложени изкуствени сълзи, като по-сладки. Грачанин посочва, че с течение на времето хората, които са опитомили кучетата, може би неволно са ги приучили да плачат, подобно на селекцията на подвижните вежди на кучетата.

Хората оценяват снимките на кучета, на които са сложени изкуствени сълзи, като по-сладки. Кредит: Pxhere

Този сценарий не гарантира, че сълзите са без емоции. "Стигаме до въпроса: Какво е емоция?", разсъждава Грачанин.

Чувстват ли кучетата физиологичните промени, които свързваме с щастието, както правят хората? С други думи, дали кучето ви наистина е щастливо да ви види, или просто преминава през биологични движения, заложени от хиляди години селективно развъждане?

Последната възможност може да има интригуващи еволюционни последици, тъй като може да подскаже как са възникнали човешките емоции, отбелязва Грачанин.

Той отбелязва, че дори хората да са уникални по отношение на емоциите, свързани с плача, нашите чувства и начинът, по който ги изразяваме, все пак трябва да са дошли от нещо.

Може би насълзените кучета показват първоначално неемоционално поведение в процес на превръщане в емоционално, стимулирано от подбора - "преходно поведение, което може би един ден ще се превърне в истински емоционален сигнал".

От друга страна, ако кучетата наистина са обзети от радост, техните сълзи биха могли да допринесат за нарастващия брой доказателства, че между хората и животните, които не са хора, не съществуват твърди граници, заявява Коган.

"Подобно на много други неща, които развенчаваме с времето и в които смятаме, че хората са напълно уникални, това е просто още едно нещо, което показва, че не, не е така."

Справка: Increase of tear volume in dogs after reunion with owners is mediated by oxytocin
Kaori Murata, Miho Nagasawa, Tatsushi Onaka, Kazuo Tsubota, Kazutaka Mogi, Takefumi Kikusui еt al. 
Current Biology, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.07.031

Източник: Dogs Cry Tears of Joy: Study,  The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !