Mиризливките отглеждат гъбична градина на краката си, за да защитят яйцата си от паразитни оси

Изненадващо откритие разкри, че женските миризливки имат малка вдлъбнатина на задните си крака, която използват за култивиране на гъбички, преди да ги разпространят върху яйцата си

Ваня Милева Последна промяна на 08 май 2024 в 00:00 4346 0

Megymenum gracilicorne

Кредит Wikidata (CC BY-SA 4.0)

Megymenum gracilicorne

Женските миризливки имат странен орган, който използват, за да култивират гъбична градина, която по-късно ще използват за защитата на яйцата си от вид паразитни оси.

Таканори Нишино (Takanori Nishino) от Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии в Цукуба, Япония, и неговите колеги откриват този орган, докато изучават задните крака на Megymenum gracilicorne, миризлива буболечка, за която е известно, че заразява земеделски култури като краставици и тикви.

Изследователите са наблюдавали как женските използват тимпаналния орган в задните си крака, вид тъпанче, което насекомите използват, за да чуват звуци, по време на чифтосване. Те откриват, че женските имат малка, пореста вдлъбнатина в краката си, пълна с гъбични нишки, наречени хифи. Всяка женска култивира множество гъбични видове в този орган, с изненадващо разнообразие.

Нещо повече, тази "гъбична градина" не е там случайно. Докато женските отлагат яйцата си, те драскат пълните с гъбички ямки с ноктите на другия си крак, след което търкат яйцата с ноктите си, размазвайки гъбичките. В рамките на няколко дни яйцата са напълно покрити с подобните на косъмчета хифи. Когато младите нимфи ​​се излюпват, те запазват това гъбично покритие до момента на линеене.

Първоначално екипът смята, че гъбичките могат да осигурят токсична или патогенна бариера за хищниците, но по-нататъшния анализ разкрива, че повечето от разновидностите на гъбичките са безвредни.

Мистерията се задълбочава, докато изследователите не изследват яйцата на миризливките в дивата природа и откриват, че те често са нападани от неописана досега паразитна оса, сега наречена Trissolcus brevinotaulus. Те откриват, че осата снася яйцата си вътре в яйцата на миризливките, но не ги заразява, когато хифите са достатъчно дебели. Осите обаче имат свой собствен трик, тъй като женските имат по-дебели антени от мъжките, които могат да бъдат използвани за пробиване през гъсталака от хифи, за да снесат яйцата си според екипа.

Морфология и поведение на M. gracilicorne. (a) Възрастна женска. (b) Изглед отзад на възрастна женска, отгледана на краставица, чиито органи на задните крака са покрити с гъбични хифи (върхове на стрели). (c) Увеличено изображение на органа на задния крак. (d-l) Морфология на задната тибия на възрастен мъж (d-f), незряла възрастна женска (g-i) и зряла възрастна женска (j-l). (m-o) Особено поведение на снасяща яйца възрастна женска. След снасянето на всяко яйце (m), женската ритмично драска покрития с хифи орган на задния крак с тарзални нокти на срещуположния заден крак (n) и след това търка повърхността на яйцето с ноктите по умел начин (o). Вижте също филм S1. (p-r) Яйчна маса, покрита с гъбични хифи, 0-ден (p), 3-ден (q) и 10-ден (r) след яйцеполагане. Въпреки че са плътно покрити с гъбични хифи, яйцата обикновено показват висока степен на излюпване, обикновено над 80%. Кредит: Takanori Nishino et al. doi: https://doi.org/10.1101/2024.03.25.586038

"Никога не съм виждал истинска буболечка [разредът, към който принадлежат миризливките] да използва гъбички по този начин“, коментира Николай Татарник (Nikolai Tatarnic) от Музея на Западна Австралия в Пърт. "Паразитизмът по яйцата е огромен риск за много насекоми, особено тези, чиито яйца са снесени открити, за разлика от заровените в почвата или в растителната тъкан", обяснява изследователят. "Сигурен съм, че след като прочетат това, всички хора, занимаващи се с буболечки, ще преглеждат колекциите си от динидори [семейството, към което принадлежат миризливките] и отново ще разглеждат тимпаналните органи на женските.“

Той обаче смята, че има прецедент за подобна стратегия за защита на яйцата. Различни хищни буболечки от семейство Reduviidae, които ловуват с помощта на растителни смоли, съхраняват смола, която използват и за да покрият яйцата си – почти по същия начин като тези миризливки.

Справка: Defensive fungal symbiosis on insect hindlegs; Takanori Nishino, Hiromi Mukai, Minoru Moriyama, Takahiro Hosokawa, Masahiko Tanahashi, Shuji Tachikawa, Naruo Nikoh, Ryuichi Koga, View ORCID ProfileTakema Fukatsu; doi: https://doi.org/10.1101/2024.03.25.586038

ИзточникStink bugs grow a fungal garden on their legs to fight parasitic wasps, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !