Могат ли животните наистина да усетят човешкия страх? Изводи от изследвания върху коне и кучета

Ваня Милева Последна промяна на 27 февруари 2024 в 00:00 6315 0

Кучетата реагират на миризмата на уплашен човек

Кредит Rawpixel

Кучетата реагират на миризмата на уплашен човек

Въпросът дали животните могат да усетят страха на хората или не, отдавна интригува учените. Тъй като не е възможно да ги попитат директно, учените провеждат експерименти, за да открият отговора. И така, какво показват тези научни изследвания?

Обонятелни системи: Двойният механизъм на обонянието

Съществуват две различни обонятелни системи, посочва проф. Нанси Дийл (Nancy Diehl), специалист по конете, от Пенсилванския университет.

Първичната или основна обонятелна система е отговорна за съзнателното разпознаване на миризми, като например "баницата на баба", и разчита на способността на носа да открива летливи молекули във въздуха.

Например, когато усетите мирис на топло кафе, вдишвате молекули кафе, които се свързват с обонятелните рецептори в носните канали.

Емоционални състояния като страх обикновено не са свързани с производството на ароматни молекули.

Втората обонятелна система, наречена също и допълнителна обонятелна система, започва комуникацията си във вомероназалния орган, разположен над мекото небце в носната кухина. Този орган открива високоспецифични миризмени молекули, като ги предава на допълнителната обонятелна луковица за събиране и обработка.

Нервите от допълнителната и основната обонятелна луковица се насочват към лимбичната система - мозъчната област, отговорна за емоционалното възприятие и реакция.

За разлика от главната обонятелна система, допълнителната обонятелна система не открива молекули от въздуха. Вместо това тя "чете" съобщения от нелетливи феромони - комуникативни химикали, излъчвани от всички животни. Изследванията показват, че феромоновите молекули предават информация за територия, агресия и най-вече за размножаване.

Означава ли това, че животните могат да откриват страх у хората?

Конете и кучетата демонстрират емоционална чувствителност към човешки миризми

Изследователите си поставят за цел да проучат дали животните, особено конете, могат да разпознават човешките емоции, като наблюдават реакциите им към миризми, свързани с радост и страх.

В проучване, публикувано в Scientific Reports през 2023 г., участниците гледат видеоклипове с комедии и ужаси, а на конете са взети проби от потта, за да се оценят реакциите им. Конете демонстрират различно поведение, като ангажират само лявата си ноздра за миризми, свързани с радост, и двете ноздри за миризми, свързани със страх, което показва способност за разграничаване на емоционалните състояния при хората.

Водещият автор Плотин Жардат (Plotine Jardat) отбеляза първоначалната несигурност, но подчерта възприемчивостта на конете, особено при положителното възприемане на аромати, предизвикващи радост, чрез ангажиране на лявата ноздра.

Проучването не показва, че конете разбират страха като хората, но разкрива способността им да различават миризми, свързани с различни човешки емоции. Това подтикна към по-нататъшно проучване на специфичните съединения в човешката пот, влияещи върху поведението на конете. Като потенциални фактори бяха предложени хемосигнали - химикали, които влияят върху поведението на други видове.

Предполага се, че съединения като адреналин или андростадиенон в човешката пот предизвикват промени в миризмите по време на моменти, предизвикващи страх, като потенциално предават "емоционална информация" на различните видове. Бъдещите изследвания имат за цел да проучат дали мирисът на страх предизвиква страхови реакции при конете и да оценят емоционалното му въздействие чрез тестове.

Междувременно проучването от 2018 г. върху лабрадорски ретривъри в списание Animal Cognition подкрепя констатациите. Кучетата подушвали проби от участниците след гледане на страшни или щастливи видеоклипове, като реагирали различно в зависимост от миризмата. Кучетата увеличили взаимодействията с непознати, след като усещали миризмата на щастлив човек, но показали поведение на избягване, като отиване при собственика си или опит за напускане на стаята, когато били изложени на миризмата на страх.

Това проучване, както и изследването на конете, посочва химически сигнали, което предполага "междувидова емоционална комуникация" между хората и кучетата.

Източник: Can Animals Truly Smell Human Fear? Insights from Scent-Based Research on Horses and Dogs, Margaret Davis, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !