Морска лилия от периода юра е кръстена на президента Зеленски

Ваня Милева Последна промяна на 22 юли 2022 в 07:34 2596 0

Ausichicrinites zelenskyyi от горната част на варовиковата формация Antalo, Етиопия. Кредит: Salamon et al ., doi: 10.1098/rsos.220345.

Ausichicrinites zelenskyyi, първият юрски коматулид (морска лилия) от африканския континент, е кръстен в чест на Володимир Зеленски, шестият и настоящ президент на Украйна.

Морските лилии, наричани още криноидеи, са членове на разред Comatulida, най-разнообразната линия от клас бодлокожи морски организми. Като бодлокожи, най-близките им роднини в живия свят са морските таралежи, морските звезди и морските краставици. Подобно на всички бодлокожи, структурата на тялото на морските лилии е подчинена на петорна радиална симетрия.

Тяхната група е глобално разпространена както в плитки, така и в дълбоки води. Макар че приличат на растение, морските лилии са животни и имат подвижен варовиков скелет с дълги и гъвкави пипала, с които филтрирайки планктона се хранят.

Морските лилии са единствените бодлокожи, които са запазили ориентацията на тялото, характерна за предците на бодлокожите: устата им е обърната нагоре, а гръбната страна е обърната към повърхността на земята.

На определен етап от развитието си морските лилии се отделят от стъблата си и започват свободно да се движат чрез пълзене и плуване и в следващите 10 до 16 месеца се възпроизвеждат. Това се счита за важен фактор, свързан с техния успех.

Вкаменелостите на морските лилии датират от епохата на късния триас. Въпреки това, техните фосили обикновено са много непълни.

„Един изолиран елемент е бил в основата на таксономичното описание на огромното мнозинство от изкопаеми коматулиди“, коментира водещият автор професор Мариуш Саламон (Mariusz Salamon) от Института по науките за Земята в Университета на Силезия и неговите колеги от Полша и Етиопия.

Ausichicrinites zelenskyyi представлява една от най-пълните изкопаеми морски лилии, известни до момента, и най-старата от африканския континент.

Тя е живяла преди приблизително 145 милиона години по време на най-късната епоха на късния юрски период.

Ausichicrinites zelenskyyi е имал 10 масивни и еднакви пипала и предоставя уникална представа за морфологията на пипалата на морските лилии и цирусите, захващащите „крака“.

Ausichicrinites zelenskyyi показва някои прилики с представители на мезозойските Solanocrinitidae, но също така има голяма прилика със съвременното семейство Zygometridae, известно изключително от холоцена на западния Тихи океан и източния Индийски океан“, пишат палеонтолозите.

„Счита се, че това морфологично сходство се дължи на конвергенция.“

Почти пълният екземпляр от Ausichicrinites zelenskyyi е намерен в горната част на варовиковата формация Antalo в басейна на Сини Нил, централна западна Етиопия.

В момента се съхранява в катедрата по геология към Научно-технологичния университет Адама в Адама, Етиопия.

Образецът показва доказателства за регенерация на пипала - първият пример за това явление в фосилна морска лилия.

„Признаците за регенерация на пипалата обикновено се документират във вкаменелости на стеблени криноиди“, разказват изследователите.

„Въпреки това, този феномен рядко е документиран в коматулидни вкаменелости, вероятно поради факта, че непокътнати екземпляри от тези криноиди са изключително рядко запазени.“

„Към днешна дата е описано само едно съобщение, а именно регенерирало пипало при Rautangaroa aotearoa от олигоцена на Нова Зеландия.“

Ausichicrinites zelenskyyi от горната част на варовиковата формация Antalo, Етиопия. Мащабни ленти – 10 mm в (a, c, e, f и g) и 1 mm в (b, d, h и i). Кредит: Salamon et al ., doi: 10.1098/rsos.220345.

„Две пипала на Ausichicrinites zelenskyyi носят ясни признаци на регенерация“, добавят авторите.

„Ясно се разпознава по резки разлики в размера на допиращите се перовидни плочи.“

„Така новите изкопаеми доказателства от Африка представляват най-ранния и първи пример за регенерация на пипала в изкопаем коматулид.“

„Това откритие подкрепя хипотезата за решаващата роля на хищничеството в еволюционната история на тази група.“

Справка: Mariusz A. Salamon et al. 2022. Ausichicrinites zelenskyyi gen. et sp. nov., a first nearly complete feather star (Crinoidea) from the Upper Jurassic of Africa. R. Soc. open sci 9 (7): 220345; doi: 10.1098/rsos.220345

Източник: Feather Star from Jurassic Period Named after President Zelenskyy
Natali Anderson, Sci-News.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !