На 9 октомври 1941 г. Франклин Рузвелт одобрява проекта "Манхатън"

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 октомври 2022 в 00:00 6069 0

Кредит Wikimedia commons

Ядрената гъба от атомната бомба "Тринити", секунди след взрива.

На днешната дата президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт одобрява атомна програма, която след това се превръща в проекта Манхатън.

Проектът "Манхатън" е кодово название за американските усилия да се разработят и тестват ядрени оръжия по време на Втората световна война. Създаването на истинската атомна бомба е ръководено от Генерал Лесли Гроувс под наблюдението на физика Робърт Опенхаймер, който е началник на лабораторията Лос Аламос, където се прави разработката. 

През 1939 г. Президента Рузвелт получава писмо написано от Лео Силард и подписано от Алберт Айнщайн. В писмото се подчертава важността САЩ да създаде запас от уран и да започнат научните изследвания, особено имайки предвид, че нацистка Германия може да направи същото.

На 9 октомври 1941 г. държавният глава утвърждава създаването на атомната програма. Между 1942 г. и 1946 г. са разработени два вида атомни бомби - ураниева "Little Boy" – "Малчугана" и две плутониеви бомби - "Fat Man" – "Дебелака" и "Тринити". Целият проект се осъществява при изключително секретни условия, като голяма част от работниците не знаят какво разработват. Въпреки цялата секретност на проекта съветски шпиони успяват да проникнат вътре и разбират, че САЩ са създали атомни бомби.

На 16 юли 1945 г. "Тринити" става първото детонирано ядрено оръжие. По-малко от месец по-късно, Президентът Хари Труман разрешава използването на ядрено оръжие над Япония. На 6 август 1945 г. "Малчуганът' е хвърлен над японското пристанище Хирошима, а на 9 август "Дебелакът" е хвърлен над Нагасаки. В резултат на тези атомни бомбардировки загиват близо 400 000 души. 

Това остават единствените ядрени бомби, използвани в историята на човечеството досега, а проектът "Манхатън" става нарицателно за катастрофалните последствия, които може да има от един научен проект с такъв мащаб, когато липсва глобален контрол и разбиране.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !