Най-добрите оптични илюзии 2016 (видео)

Някои може да направите сами

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 юли 2016 в 14:30 8881 0

Кредит The Best Illusion of the Year

Победителите за 2016 г.

Организаторите на конкурса The Best Illusion of the Year обявиха победителите за 2016 година.

Конкурсът се провежда от 2005 г. и е организиран от Обществото за неврологични изследвания (Neural Correlate Society). Той привлича най-добрите таланти, които създават илюзии, в които видимите субективно възприемани от мозъка обекти не съвпадат с обективната реалност.

Изследването на илюзиите е важен елемент от разбирането на това как се обработват данните от сетивата. Това е ценна информация за офталмолози и невролози, включително за диагностика и лечение на различни заболявания.

В обработката на видимата картина на света играят роля специфични мозъчни структури, които интерпретират видимите обекти. По този начин, всичко, което човек "вижда", е в известен смисъл илюзия.

Автокинетична илюзия (феномен на илюзорно движение, който се наблюдава при продължителна фиксация на погледа върху неподвижен обект) - финалист на конкурса от 2014 година и притежател на най-високия рейтинг за цялото време на провеждане на конкурса.

"Маската на любовта" от конкурса през 2011 г., носител на 2-ро място по рейтинг за цялото време на провеждане на конкурса. Мозъкът на зрителя първо вижда в маската едно лице, а след това "превключва" и вижда две лица (така наречената "бистабилна илюзия") .

Първо място

Победител за 2016 година стана работата “Motion Integration Unleashed: New Tricks for an Old Dog”, с автори Матю Харисън (Mathew T. Harrison) и Гидеон Капловиц (Gideon P. Caplovitz) от Университета на Невада в Рино. На видеото се движат елементи на Габор, напоминящи решетки с синусоидално разпределение на яркостта.

Елементите на Габор често се използват в оптичните илюзии. По-специално, движението на елементите на Габор създава илюзията, че обектът се движи в обратна посока на действителното движение. 

В тази книга, авторите показват варианти на няколко стационарни елементи на Габор, които създават набор от различни илюзии - въртящ се квадрат, трептящи пръчици, преминаващи вълни и т.н. Във всички показани случаи елементите на Габор остават неподвижни, въпреки че човешкият мозък ги възприема като движещи се.

Второ място

2-рото място тази година печели една илюзия с "неопределени цилиндри" “Ambiguous Cylinder Illusion” - победител според гласуването на зрителите.

Авторът на тази работа, Кокити Сугихара (Kokichi Sugihara) от Университета Мейдзи (Япония), е успял да създаде вертикални цилиндри с необичайна форма, които от една страна се виждат като квадрати, а от друга страна - като кръгове. По този начин, ако ги поставите пред огледалото, горната част на цилиндъра ще изглежда като квадрат и кръг едновременно.

Вероятно само по поръчка японски ум може да се измисли нещо подобно (UPD: не само японски). 

Work Кокичи Sugihara е предизвика огромен интерес сред специалистите. Един от тях направи цялостна реконструкция на оригиналния вид на този модел и да го отпечата на 3D-принтер.

Между другото, даже бе организирана продажба на модела  за седем евро. Ето как изглежда в действителност.

Ако имате 3D-принтер, можете да разпечатате модела безплатно: STL-файлове.

Трето място

Кристина Верас (Christine Veras) от Нанянския технологичен университет (Сингапур) заема трето място с работата си “Silhouette Zoetrope”, интересвн вариант на зоотроп.

В тази работа се използва принципа н зоотропа - устройство за демонстрация на движещи се образи, които се появяват много преди киното. За първи път такова устройство е открито в китайски хроники от 180 пр. н.е. В зоотропа илюзията за движещи се картинки се появява заради персистенцията - характеристика на човешкото зрение, при която последователни събития изглежда непрекъснати. 

Това е списък на 10-те финалисти за 2016 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !