Най-разпространените вируси в океана се оказаха неизвестни за науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 януари 2018 в 13:25 4963 0

Учените успяха да разберат какъв вид вируси преобладават в пробите океанска вода. Това са преди това неизвестни форми на живот, които не са анализирани досега, тъй като свойствата им се различават от другите вируси.

Авторите на новото изследване предложиха да се нарекат Autolykiviridae на името на героя на древногръцките митове Автолик - ловък разбойник, който може да става невидим и да приема различни образи.

Резултатите са изнесени в статия в списание Nature.

Вирусите са основните естествени врагове на бактериите. Повечето от изследваните бактериални вируси имат "опашка" и някои други особености, които не се срещат в новооткритите разновидности. Също така, сред отличителните свойства на новите биологични форми са способността да заразяват десетки различни видове бактерии, докато обикновено вирусите атакуват само един или два типа. Резултатите от работата показват, че съвременното разбиране за степента на вирусното разнообразие е до голяма степен непълно.

Биолозите вече твърдо установиха, че вирусите играят много важна роля в света на микробите, включително във водите близо до океанската повърхност, където за всеки милилитър има около 10 милиона вирусни частици. Повечето от изследваните в лабораториите вируси имат "опашки", но повечето от онези, които живеят в океана, нямат. Затова авторите на новото проучване решиха да изследват само вирусите без опашка, които заразяват бактериите от рода на вибрионите (Vibrio). В резултат на това се установи, че някои изследваните патогени заразяват необичайно голям брой различни клетки.

Разликите са открити и на ниво генетична информация. Например, геномът на Autolykiviridae е доста малък - само около 10 000 базови двойки, в сравнение с 40-50 хиляди при "опашатите" му роднини. Декодираният геном позволява да се търсят негови следи в базите данни генетична информация - това показа наличието на тези вируси в много екосистеми. 

Друг важен аспект на откритието е принадлежността на Autolykiviridae към древна линия вируси, което се разкрива въз основа на анализа на капсидата - протеиновата мембрана, обкръжаваща ДНК. Тази линия включва голям брой вируси, които заразяват животни и едноклетъчни като амебата. Само малка част от тях обаче използват бактериални клетки за възпроизводство.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !