Невероятната способност на голямата бяла акула да се самолекува

Ваня Милева Последна промяна на 20 февруари 2023 в 00:01 17059 0

Голямата бяла акула, заснета през 2017 г. и 2022 г. Кредит: Massachusetts Division of Marine Fisheries/Atlantic White Shark Conservancy

През 2017 г. бяла акула е наблюдавана със сериозни наранявания, с разцепен гръбен плавник. Изследователски екип я вижда отново през 2022 г. и забелязваа, че гръбната ѝ перка се е "зашита" обратно. 

Големите бели акули са на върха на океанската хранителна верига, с много малко естествени врагове. Въпреки това животът на този върховен хищник не е само розов - той трябва да се справя с жестокостта на другите представители на своя вид.

Ужасните рани обаче не са проблем за големите бели акули, както и много други видове акули - те зарастват за удивително кратко време и с почти хирургическа точност.

Неотдавна край бреговете на Масачузетс, САЩ, е забелязана голяма бяла акула на име Кресънт (Crescent-"Полумесец") с гръбна перка, която изглежда като зашита, а през 2017 г. същата акула е била заснета с  разкъсана гръбна перка точно по средата.

Миналата седмица изследователи от организацията Atlantic White Shark Conservancy споделят в Twitter за смайващото зарастване.

Въпреки че не е ясно какво е разкъсало перката на акулата, често тези наранявания се дължат на други големи бели акули.

Когато акулите се съвкупляват, нещата могат да станат доста груби. Често мъжкият захапва женската, за да я задържи близо до себе си.

Откъсната перка на акулаРазкъсаната гръбна перка на Кресънт на снимка от 2017 г. Кредит: Massachusetts Division of Marine Fisheries/Atlantic White Shark Conservancy

"Като се има предвид, че повечето акули имат остри зъби, това ухапване води до значителни рани на женската, които трябва да заздравеят, без да се инфектират - оттук и способността за ефективно лечение на рани", обяснява пред Newsweek изследователят на акули Махмуд Шивджи (Mahmood Shivji) от Nova Southeastern University във Флорида.

Но Кресънт е самец. Може да се разбере по дългите израстъци, които се намират в близост до тазовия му плавник на изображението на цялото тяло по-горе. Тези структури се наричат клампери и се използват за придържане към женските по време на копулация.

https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Pamet-na-vodata-ili-kak-ni-promivat-mozaka_123.htmlЗаздравялата гръбна перка на Кресънт на снимка от 2022 г. Кредит: Massachusetts Division of Marine Fisheries/Atlantic White Shark Conservancy

Може би това е причината женските големи бели акули да имат два пъти по-дебела кожа от мъжките. Тъй като боевете между мъже са сравнително необичайни, мъжките акули може би имат способността да лекуват раните си като страничен ефект от женската защита.

Или може би способността за самолечение при мъжките бели акули е останала от техните предци. Според Шивджи ефикасното заздравяване на рани се смята за обща черта сред много други акули и скатове на Земята днес, което предполага, че тя има древни корени.

Въпреки че са изследвани способностите за заздравяване на рани на малко видове, за черните акули е известно, че са изключително добри в заздравяването на травматични наранявания, обикновено причинени от други акули.

Подробни доклади също така сочат, че китовите акули могат бързо да се възстановяват от обширни наранявания на кожата и кръвоносните съдове, които за съжаление стават все по-чести при удари с кораби. Изследователите твърдят, че само за 35 дни този вид може да излекува 90 % от увредените тъкани.

За сравнение, рифовите акули могат почти напълно да излекуват бойни рани с дължина половин метър в рамките на шест месеца.

Подобно на големите бели акули, много от раните, открити по женските рифови акули, се дължат на копулация. Учените всъщност използват вида на тези постепенно зарастващи рани, за да предскажат кога в миналото е имало съвкупление.

Въпреки забележителната защита, еволюцията на кожата на акулите не е добре проучена. Акулите са срамежливи същества и малко проучвания са изследвали пряко техните способности за заздравяване на рани в контролирана среда.

Всъщност геномът на големите бели е изследван едва наскоро през 2019 г. В резултатите ясно се забелязват адаптации за заздравяване на рани.

Подобна генетична гъвкавост, съчетана с механизми за коригиране на евентуално вредни генетични грешки, може да е част от това, което помага на големите бели акули да зарастват рани, а също и да избягват рак. Видът може да живее до 70 години.

"Има какво да научим от тези изключително успешни еволюционни чудеса", коментира Шивиджи пред Business Insider през 2019 г.

"Тяхната функция и структура е 400 милиона години изключително фино настроена еволюция".

Източник: Amazing Photos Reveal The Great White Shark's Incredible Ability to Heal, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !