Ново проучване върху еволюцията на женския оргазъм

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 октомври 2019 в 00:12 4677 0

Кредит pexels

Все още съществуват много въпроси за женския огразъм, но от гледна точка на еволюционната биология по-важно е не как, а защо.

Според една от теориите той представлява адаптация на механизъм, наблюдаван при някои животни, при които сексът стимулира овулацията.

В ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, за пръв път се открива доказателство за тази идея, макар и да не е пълно. 

Оргазмът е свързан с комплексна комбинация от неврологични стимули, което означава, че вероятността да е еволюирал случайно е много малка. Такива феномени обикновено изискват сериозен натиск от естествения подбор, като тези, които изпитват оргазъм е вероятно да имат по-здраво поколение. Въпреки това е известно, че за разлика от мъжкия, женският оргазъм не е необходим за зачеването. 

Определено е ясно защо веднъж, когато жените са започнали да изпитват оргазъм, това ги е подтикнало да правят повече секс и съответно повече деца. Когато раждането е станало толкова опасен и болезнен процес за Homo sapiens (изправеното ходене идва на цената на стеснен таз и голяма глава), допълнителният стимул за сношение може би е станал особено полезен. Но д-р Михаела Павличев от Университета на Синсинати се интересува в още по-дълбоките корени на женския оргазъм. В крайна сметка естественият подбор трябва да е действал върху нещо, подобно на прото-оргазъм в този случай. 

Някои животни увеличават репродуктивната си ефективност, изчаквайки до момента на секса, за да овулират и актът на копулация започва процеса. Защо да се губи цялото биологично усилие за производството на яйцейклетка, ако няма партньор, който да я оплоди? Зайците са един от видовете, които използват такъв механизъм и способността им да се възпроизвеждат бързо при подходящи условия е пословична. 

В своето изследване, Павличев описва въздействие върху зайци с флуоксетин, селективен инхибитор на обратното поемане (захващане) на серотонина, за който е известно, че има участие при оргазма при хората. 

Зайците в изследването имат 30% по-голяма склонност да овулират след копулацията, когато са третирани с флуоксетин, в сравнение с контролната група. По-задълбочените анализи показват, че веществото оказва своя ефект през централната нервна система, а не директно върху яйчниците. Комбинацията от тези два резултата предполага, че сексът стимулира оргазма при жените и овулацията при зайците по сходни невроендокринни пътища, което предполага, че вероятно двете имат общ произход. 

В предишно свое изследване, Павличев и колегите й отбелязват в еволюционното дърво на бозайниците видовете, които използват секса за предизвикване на овулация. Те заключават, че вероятно първите бозайници след миоцена са овулирали по този начин, което го прави древен еволюционен механизъм. Въпреки, че много от най-близките ни видове бозайници нямат женски оргазъм, биологичните пътища, използвани за симулирането на овулацията, оцеляват и се превръщат в източник на удоволствие. 

Това изследване оставя още много въпроси без отговор, като например защо оргазмът се достига лесно от едни жени и трудно от други и това е възможност за бъдещи проучвания.

Източник: IFLScience - The Deep Evolutionary Origins Of The Female Orgasm 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !