Новооткрита медуза с 24 очи е в група с най-отровното морско същество в света (видео)

Изследователите дават на новооткрития вид прозрачно същество името Tripedalia maipoensis, след като го откриват в природен резерват "Май По" в Хонконг

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2023 в 00:01 7010 0

 Млада кубомедуза от новооткрития вид има прозрачно и безцветно тяло, както и 12 пипала, завършващи с малки, подобни на гребла структури

Кредит Hong Kong Baptist University скрийншот от hongkongbaptistu в YouTube

Подобно на други кубомедузи, новооткритият вид има 24 очи, подредени в групи по шест около кубичното ѝ тяло. 

Нов вид малки кубомедузи, които са напълно неизвестни на науката и видимо се различават от същинските медузи, са открити от учени от Хонконгски баптистки университет в солен водоем за скариди.

Миниатюрните медузи имат напълно прозрачно и безцветно тяло като камбанка, както и 12 пипала, завършващи с малки, подобни на гребла структури, които им позволяват да се движат във водата по-бързо от повечето други видове медузи.

Подобно на другите кубомедузи, сред които са австралийската кубомедуза (Chironex fleckeri), най-отровното морско животно в света, новоописаните медузи имат 24 очи, подредени в групи от по шест около кубичната камбана.

„Тази кубомедуза свързва основата на пипалата си и звънеца си с плоска основа, която прилича на гребло за лодка, което я отличава от другите обикновени медузи“, обяснява Циу Дзиенуън (Qiu Jianwen), професор в катедрата по биология в Хонконгския баптистки университет, който ръководи изследването. „Друга особеност на кубомедузата е, че има шест очи, разположени от всяка страна на тялото й.“

Очите на кубомедуза. Кредит: Hong Kong Baptist University скрийншот от hongkongbaptistu в YouTube

Изследователите наричат новооткрития вид Tripedalia maipoensis на името на природния резерват Май По (Mai Po) в Хонконг, където го намират. Те описват характеристиките и връзката му с други кубомедузи, в проучване, публикувано в списание Zoological Studies.

T. maipoensis е първата кубомедуза, открита в китайски води. Не е ясно дали дългото 1,5 сантиметра животно може да ужили хора, но може да е достатъчно отровно, за да зашемети малките скариди.

„Изглежда, че парализират  скаридите Артемия, предложени им в лабораторията“, разказва Циу. „Но не сме докосвали животното, за да усетим ужилването".

Изследователите за първи път забелязват необичайните същества в проби, събрани от приливно езерце за скариди през лятото на 2020 до 2022 г. Медузите са били „в голямо изобилие“, наброявайки „до 400 индивида в района на езерото", съобщава Циу пред Live Science. Видът може да присъства и в съседните води на устието на Перлената река, но все още не е извършена работа, за да се потвърди това, пишат изследователите в проучването.

Кубомедузите се движат, позволявайки на водата да навлезе в канали, които минават по протежение на мускулна мембрана от долната страна на телата им, и след това я изхвърлят. Изследователите откриват, че за разлика от тясно свързани видове, T. maipoensis има разклонени канали, разделящи се на множество клонове. Новооткритият вид е третият известен член на групата кубомедузи, характеризиращи се с пипала, завършващи с плоски, подобни на гребла структури, наречени Tripedalia.

Учените отбелязват също, че всяка група от шест очи върху кубичната камбана на кубомедузите включва чифт очи с лещи, които позволяват формирането на изображение, както и четири очи, които могат да усещат само светлина.

Видът вероятно се храни с малки ракообразни, наречени копеподи, които са в изобилие в пробите, взети от езерцето, разказва Циу пред Live Science.

„Развълнувани сме от това откритие“, коментира Циу във видеото. „Намирането на нов вид в Май По, където са проведени задълбочени изследвания, подчертава потенциала за повече откриване на морски живот в Хонконг и дори в крайбрежните води на Китай.“

Справка:  Sun Y, Tsui JHY, Wong RTH, Cheung RNC, Ng MKP, Or CKM, Qiu JW. 2023. A new species of box jellyfish (Cnidaria: Tripedaliidae: Tripedalia) from Hong Kong, China. Zool Stud 62:17. doi:10.6620/ZS.2023.62-17

Източник: Newly discovered jellyfish is a 24-eyed weirdo related to the world's most venomous marine creature, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !