Паяците се катапултират, за да не се превърнат в храна на техния партньор (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2022 в 00:01 7085 0

Скрийншот от видеото: Мъжките Philoponella prominens не просто бягат от своите партньори – те се катапултират с краката си, достигайки скорост до 88 сантиметра в секунда. Кредит: Shichang Zhang

Някои паяци от семейство Araneidae (кръгови тъкачи) са разработили подобен на катапулт механизъм, за да избегнат сексуалния канибализъм, съобщава международен изследователски екип в Current Biology.

Поведенческият еколог от Университета в Хубей Шъчан Джан (Shichang Zhang), водещ автор на изследването, разказва, че за първи път е наблюдавано катапултиране след чифтосване по време на теренни проучвания през 2019 г. Този вид паяк, кръгов тъкач – Philoponella prominens – живее в колонии от до 300 индивида, въпреки че всеки паяк поддържа своя собствена мрежа в колонията.

След като стават свидетели на странното поведение в дивата природа, Джан и колегите му пренасят паяците в лабораторията си, за да наблюдават по-отблизо това поведение. Използвайки камери с висока разделителна способност, изследователите заснемат мъжки паяци, дълги по-малко от сантиметър, да се катапултират от женската със скорост до 88 сантиметра в секунда (малко над 3 километра в час). Паяците постигат тази впечатляваща скорост като сгъват първия си чифт крака срещу женската по време на чифтосване и бързо ги изправят, издигайки се във въздуха веднага щом чифтосването приключи.

Изследователите също така показват, че това е основна стратегия на мъжките паяци за борба с канибализма. От 155 чифтосвания всички самци освен трима са извършват това катапултиране. Всички катапултиращи оцеляват, а всички, които не успяват да го направят, са безцеремонно изядени след чифтосването. Интригуващо е, че когато единият или и двата предни крака са били отстранени, или когато е била повредена някоя става на предните им крака, самците избират да не се чифтосват - ухажват, но не копулират с женските.

Кредит: Shichang Zhang

„Всеки мъжки паяк, доближавайки се до женската с цел чифтосване, рискува да бъде храна, а не половинка“, коментира Катрин Скот (Catherine Scott), арахнолог от Университета Макгил в Канада, която не е участвала в това изследване. В светлината на това различни паяци са разработили различни техники за избягване на сексуален канибализъм, като увиване на женската в паяжина или чифтосване с незрели женски.

Това проучване, отбелязва Скот, "е наистина вълнуващо, защото е напълно нов начин за самците да решат този проблем."

Изследователите все още не знаят точно как това поведение засяга цялостната репродуктивна годност на самците.

Мъжките Philoponella prominens не просто бягат от своите партньори – те се катапултират с краката си, достигайки скорост до 88 сантиметра в секунда. Кредит: Shichang Zhang

Тъй като и мъжките, и женските могат да се чифтосват многократно (и се случват множество сдвоявания между едни и същи партньори), мъжкият, който е опитен в катапултирането, може да бъде в състояние да се чифтосва повече пъти от по-малко опитните или некатапултиращи мъже и следователно може да бъде повече успешен в предаването на гените си, предполагат авторите. В бъдещи експерименти, съобщава Джанг, изследователите се надяват да определят „дали има връзка между кинетичното представяне на самеца и неговия репродуктивен успех“.

Справка: Male spiders avoid sexual cannibalism with a catapult mechanism
Shichang Zhang, Yangjié Liu, Yubing Ma, Yao Zhao, Matjaž Kuntner, Daiqin Li, 
Current Biology DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.03.051

Източник: Spiders Catapult Themselves to Avoid Becoming Their Mate’s Meal, The Scientist 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !