Хората, живеещи в по-студените райони с по-малко слънчева светлина пият повече алкохол, отколкото тези в по-топлите области, според нови изследвания на учени-гастроентеролози от Университета на Питсбърг, съобщава Science Daily.
Проучването, публикувано неотдавна онлайн в Hepatology, установи, че с намаляването на температурата и слънчевата светлина се увеличава консумацията на алкохол. Климатичните фактори са свързани също с прекомерното пиене и разпространението на алкохолни чернодробни заболявания, една от основните причини за смъртността при пациенти с продължителна прекомерна употреба на алкохол.
"Това е нещо, което всеки е приемал от десетилетия, но никой не го е доказал научно досега. Защо хората в Русия пият толкова много или в Уисконсин? Всеки предполага, че това е така, защото е студено", коментира водещият автор Рамон Баталър (Ramon Bataller), ръководител на отделението по хепатологията в Медицински център на университета в Питсбърг, професор по медицина в Университета на Питсбърг и асоцииран директор на Център за изследване на черния дроб в Питсбърг.
"Но не намерихме нито една научна статия, която да свързва климата с приема на алкохол или алкохолната цироза. Това е първото проучване, което систематично доказва, че в световен мащаб и в Америка, в по-студените и по-мрачните зони се пие повече и е разпространена алкохолната цироза".
Алкохолът е вазодилататор - увеличава потока на топла кръв към кожата, която е пълна със сензори за температура - така че пиенето може да увеличи чувството за топлина. В Сибир това е по-приятно, отколкото в Сахара.
Пиенето също е свързано с депресията, която се задълбочава, когато слънчевата светлина е оскъдна и въздухът е студен.
Използвайки данни от Световната здравна организация, Световната метеорологична организация и други големи публични данни, групата на Баталър установи ясна отрицателна корелация между климатичните фактори - средната температура и часовете на слънчевата светлина - и консумацията на алкохол, измерена като общ прием на алкохол на глава от населението, процента от населението, което пие алкохол, и честотата на алкохолизма.
Изследователите откриват също така доказателства, че климатът допринася за по-голямото натоварване на алкохолното чернодробно заболяване. Тези тенденции са били верни както при сравняване между различните страни по света, така и при сравнение между различните щати в САЩ.
"Важно бе да се изключат много объркващи фактори", обяснява водещият автор Меритксел Вентура-Котс (Meritxell Ventura-Cots), доктор по медицина, изследовател в Питсбъргския изследователски център за черния дроб. "Ние се опитахме да ограничим такива фактори като религията и как това влияе върху навиците на употребата на алкохол".
Когато търсят закономерности в разпространениерто на цирозата, изследователите се опиват да контролират фактори, които биха могли да влошат ефекта на алкохола върху черния дроб, като вирусен хепатит, затлъстяване и тютюнопушене.
Според авторите това изследване предполага, че политическите инициативи за намаляване на алкохолизма и алкохолните чернодробни заболявания, трябва да са насочени към географски райони, предразполагащи към употреба на алкохол.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари