Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Рибите комуникират чрез урината си

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 13:50 6672 1

Dario Bayani

Някои от сигналите, които си разменят животните за комуникация, са очевидни - птиците пеят, лъвовете реват. Но има цяла категория сигнали в природата, които хората рядко забелязват.

Изследователите са установили, че един вид на цихлиди използват урина, за да изпращат химически сигнали на конкурентите си, които да ги прогонват, разказва онлайн изданието Science news.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Behavioral Ecology and Sociobiology.

В експеримента на екипа от катедрата по етология на Университета на Берн се използват самци от вида Neolamprologus pulcher от семейството на цихлидите (Cichlidae). В аквариума са оставени разделени с прозрачна преграда голям и малък самец. В едни аквариуми преградката е плътна, а в други има отвори, през които свободно протича водата.  Учените след това инжектират рибата с особен оцветител (на снимката), който боядисва урината им в ярко синьо. Когато рибките се виждат една друга, те повдигат заплашително перки и се хвърлят към преградата. При това самците значително увеличават честотата на отделянето на урина.

Учените смятат, че те се опитват да предадат на противника си химичен сигнал. Затова пък рибите, разделени с плътна преграда, не могат да открият по урината противника си и затова се опитват да атакуват само по-големите си съперници.

Освен химични сигнали, животните използват и вибрации, електричество и ултравиолетова светлина, за да общуват. Визуалните сигнали може да са по-очевидни, но това изследване подчертава значението на търсенето на по-малко забележими форми на комуникация, твърдят авторите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!