Слоновете се обръщат един към друг с "имена"

Ваня Милева Последна промяна на 12 юни 2024 в 00:00 2522 0

Снимка на два възрастни слона, които водят малко слонче по пътека.

Кредит Rawpixel (CC0 1.0)

Слонове в националния резерват Самбуру в Северна Кения.

Дивите африкански саванни слонове (Loxodonta africana) могат да се обръщат един към друг като хората – използвайки лични "имена" според ново проучване в Nature Ecology & Evolution.

Изследователите са използвали алгоритъм за машинно обучение, за да анализират записите на 469 вокализации и "тътнене" (пример за слонското мрънкане може да чуете във видеото долу) - звуци, издавани от групи женски от националния парк Амбосели и националните резервати Самбуру и Бъфало Спрингс в Кения между 1986 г. и 2022 г.

Сред идентифицираните 469 отделни вокализации, които включват 101 слона, които издават призивите, и 117 приемащи ги.

Слоновете издават широк спектър от звуци, от силно тръбене до толкова тих тътен, че не могат да бъдат чути от човешкото ухо.

Имената не винаги се използват в обажданията на слоновете. Но когато се изричат имена, това често е от голямо разстояние и когато възрастните се обръщат към млади слонове.

"Личните имена са вид вокален етикет, който се отнася до друго лице ", пишат авторите.

"Имената трябва да включват вокално обучение, тъй като човек не може да се роди, знаейки имената на всички свои бъдещи социални партньори. По този начин аналозите на лични имена са много подходящи за разбирането на еволюцията на езика и сложното познание."

Това, че възрастните по-често използват имена, отколкото малките, означава, че са нужни години, за да се научат да използват имена.

Най-често срещаното обаждане е "хармонично богат, нискочестотен звук", пишат учените в проучването.

Когато изследователите пускат на слон запис на техен приятел или член на семейството, който вика името им, животното реагира положително и "енергично", обясняват изследователите. Но същият слон е много по-малко ентусиазиран, когато му се пускат имената на други слонове.

Важно е, че слоновете изглежда не се обръщат към други индивиди, като имитират звуците, които издават, за разлика от папагали и делфини.

Това предполага, че слоновете и хората са единствените две животни, за които е известно, че измислят "произволни" имена едно за друго, вместо просто да копират звука на получателя.

"Афалините (Tursiops truncatus) и портокаловите папагали (Eupsittula canicularis) се обръщат към отделни [членове на същия вид], като имитират "подписа" на приемника, звук, който най-често се произвежда от приемника, за да покаже своята самоличност."

"Доказателствата, предоставени тук, че слоновете използват неимитативни звуци, за да дадат име другите, показват, че те имат способността за абстрактно мислене", посочва водещият автор на изследването Джордж Витемър (George Wittemyer).

Изследователите  апелират за повече изследвания на еволюционния произход на този талант за назоваване. Имайте предвид, че предците на слоновете са се отделили от тези на приматите и китоподобните преди около 90 милиона години.

Въпреки различията ни, хората и слоновете споделят много прилики като "разширени семейни общности с богат социален живот, подкрепен от високо развит мозък", отбелязва изпълнителният директор на Save the Elephants Франк Поуп (Frank Pope).

"Това, че слоновете използват имена един за друг, вероятно е само началото на предстоящите открития."

Справка: Pardo, M.A., Fristrup, K., Lolchuragi, D.S. et al. African elephants address one another with individually specific name-like calls. Nat Ecol Evol (2024). https://doi.org/10.1038/s41559-024-02420-w 

Източници:

Hello: elephants talk to each other using name-like calls!, Cosmos magazine

Elephants call each other by name, study finds, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !