Дивите азиатски слонове показват уникални умения за решаване на задачи (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2023 в 10:21 2133 0

Скрийншот от камера-капан показва слон, справящ се с една от кутиите с пъзел в резервата за диви животни Салакпра, Тайланд. Конфигурацията на кутията за пъзели е врата за бутане в горната част, врата за издърпване в средата и плъзгаща се врата в долната ч

Кредит The Comparative Cognition for Conservation Lab, Dept of Psychology at Hunter College

Скрийншот от камера-капан показва слон, справящ се с една от кутиите с пъзел в резервата за диви животни Салакпра, Тайланд. Конфигурацията на кутията за пъзели е врата за бутане в горната част, врата за издърпване в средата и плъзгаща се врата в долната част.

Ново проучване проверява способностите на слоновете за креативност и преодоляване на препятствия пред източниците на храна. Изследователите са поставили пъзели за слонове, обитаващи дивата природа, и те се справили успешно със задачите.

Индивидуалните иновации се считат за един от признаците на интелигентност при видовете, а слоновете са сред животните, към които изследователите отдавна проявяват интерес заради сложния им подход към решаването на проблеми.

Азиатските слонове (Elephas maximus) са демонстрирали неведнъж уменията си да решават нови проблеми, като се адаптират към промените в околната среда. Но тези наблюдения са извършени в зоологически градини.

Способността за "иновативно" мислене никога не е била изследвана при дивите азиатски слонове и това не е лесно да се направи.

Наскоро публикуваното изследване в списание Animal Behaviour запълва тази празнина. То описва подробно резултатите от шестмесечно проучване, документиращо способностите на отделни диви азиатски слонове да получават достъп до храна чрез решаване на пъзели, които отключват контейнери с лакомства.

"Това е първото изследване, което показва, че отделните диви слонове имат различно желание и способности да решават проблеми, за да се сдобият с храна", обяснява водещият автор на изследването Сара Джейкъбсън (Sarah Jacobson), докторант по психология, изучаваща когнитивните способности на животните в CUNY Graduate Center и Hunter College. "Това е важна информация, тъй като начинът, по който животните мислят и въвеждат иновации, може да повлияе на способността им да оцеляват в среда, която бързо се променя поради човешкото присъствие."

Проучването, проведено в резервата за диви животни Салакпра в Канчанабури, Тайланд, използва камери, активиращи се от движение, за да се наблюдават 77 диви азиатски слона, които се приближават и решават дали да се опитат да отворят кутии с пъзел с три различно конфигурирани отделения, които съдържат силно ароматните плодове джакфрут.

В зависимост от отделението, достъпът до плодовете е можел да бъде осъществен чрез издърпване на верижка, така че вратата да се отвори към слона, чрез натискане на вратата, така че тя да се отвори в кутията, или чрез плъзгане на вратата надясно. Слоновете е трябвало самостоятелно да се справят с пъзелите, за да открият как могат да се отворят отделенията на кутията.

С течение на времето 44 от слоновете, които се приближили до кутиите с пъзели, са опитвали да ги отворят, но имало индивидуални различия в това колко изобретателни са били различните животни. Изследователите установяват, че слоновете, които по-често и по-настойчиво боравели с кутиите-пъзели, били по-успешни при извличането на храна от трите различно конфигурирани отделения. Като цяло 11 слона решават задачата с един тип отделения, а осем - с два типа отделения. Пет слона са решили и трите типа, т.е са показали най-голяма изобретателност.

"Конфликтите между хората и слоновете се увеличават поради загубата на естествената среда и навлизането на селскостопанските дейности в това, което е останало от нея", коментира главният изследовател на изследването д-р Джошуа Плотник (Joshua Plotnik), професор по психология в CUNY Graduate Center и Hunter College и ръководител на дисертацията на Сара Джейкъбсън. "Изследването на иновативността и решаването на задачи при слоновете може да допринесе за разбирането ни за когнитивната гъвкавост на дивите слонове и за потенциалното ѝ въздействие върху управлението на опазването на природата и смекчаването на конфликтите между хора и слонове."

Справка: Sarah L. Jacobson, Juthapathra Dechanupong, Wantida Horpiencharoen, Marnoch Yindee, Joshua M. Plotnik,
Innovating to solve a novel puzzle: wild Asian elephants vary in their ability to problem solve, Animal Behaviour, 2023, ISSN 0003-3472,
https://doi.org/10.1016/j.anbehav.2023.08.019.

Източник: Wild Asian elephants display unique puzzle solving skills, CUNY Graduate Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !