Трети пациент излекуван от ХИВ след трансплантация на костен мозък

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 март 2019 в 13:23 5864 0

Няколко вида кръвен тест могат да открият HIV. Кредит: KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY

След новините за британец, освободен от ХИВ вируса след лечението му от рак, подобен случай е докладван от изследователи, лекуващи пациент в Германия.

Това е още едно доказателство, че е възможно да се излекува ХИВ, пише New Scientist.

Вирусът заразява клетките на имунната система, които се образуват в костния мозък. Човек, известен като "пациентът от Берлин", е първият, с изчистен ХИВ вирус след лечение на рак през 2007 г. За да излекува левкемията си - рак на имунната система - той получава терапия, която включва убиване на почти всичките му имунни клетки с лъчетерапия или лекарства и след това са заместени с клетки от донор. Този донор е естествено устойчив на ХИВ, благодарение на рядка, но естествена мутация в ген, наречен CCR5 .

Оттогава никой друг не е успял да елиминира ХИВ от организма си по същия начин, докато не бе обявен втория случай в понеделник. Този човек, известен като "пациентът от Лондон", получава костен мозък от донор с мутация на CCR5 като лечение на лимфома на Ходжкин, друг рак на имунните клетки. Посъветван е да преустанови приема на антивирусни лекарства, които държат вируса под контрол около година след това. Осемнайсет месеца по-късно вирусът не се връща.

Вече е обявен вероятен трети случай вчера на Конференцията за ретровируси и опортюнистични инфекции (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections) в Сиатъл. Биопсиите от червата и лимфните възли на този пациент от Дюселдорф не показват инфекциозен ХИВ три месеца след спирането на антивирусните лекарства - само стари фрагменти от вирусни гени, които не биха могли да се размножават, разказва Анемари Вензинг (Annemarie Wensing) от Университетския медицински център в Утрехт, Холандия, която работи по този случай. Случаят е точно като на пациентите в Берлин и Лондон, коментира тя.

Изследователите проследяват малкото други хора, които имат ХИВ и след това са имали трансплантация на костен мозък от някой с мутацията CCR5 в обединение, наречено IciStem. Както и досегашните трима, има още двама, които все още не са спрели да приемат антивирусни лекарства, разказва Хавиер Мартинез-Пикадо (Javier Martinez-Picado) от Института за изследвания на СПИН IrsiCaixa в Барселона.

Трансплантациите на костен мозък не могат да се използват за хора с ХИВ, които нямат рак, защото носят значителни рискове и се използват само като последна инстанция. Фактът, че подходът изглежда работи, би могъл да посочи пътя към други стратегии за лечение. Един от възможните методи е да се използва редактиране на ген, за да се мутира генът CCR5 в собствените имунни клетки на човека.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !