В едноклетъчни е намерено око като на висшите животни (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2015 в 10:00 4281 0

Кредит GREG GAVELIS

Динофлагелатът със жертвата си.

Подобна на око структура е намерена у динофлагелати (тип протисти - едноклетъчни, чиято клетка притежава ядро). Тя се състои от органели, подобни на леща, роговица, зеница и ретина.

Това, което учените са смятали предварително за останки от планктон, изяден от животно, се оказало копие на окото на висшите животни. Мощната леща е обкръжена от митохондрии. Те са приели формата на роговица, ретината се състои от пластиди. Пластидите, които отговарят за извличане на енергия от слънчевата светлина, в този случай са се преустроили да откриват светлина, разказва Sci news.

Оцелоидът под микроскоп. Чертичката е 10 μm. Снимка: Mona Hoppenrath et al

Функцията на подобната на око структура или оцелоид е неизвестна. Но функцията на пластидите, която е да откриват светлина, предполага, че органът помага за проследаване на евентуална плячка. Пластидите фиксират промените в пречупването на светлината при преминаването й през плячката и хищникът знае къде да отиде.

Строеж на оцеллоида.

Тази находка показва, че подобни на око структури възникват и при животни, и при протисти, независимо едни от други, но с една цел - за да определят интензивността и посоката на светлината.

"Вътрешната организация на тялото на ретината прилича на поляризационните филтри на лещите на фотоапарати и покритията на слънчевите очила - това са стотици мембрани, изложени в успоредни редици", коментира Брайън Леандер (Brian Leander),  от Университета на Британска Колумбия, водещ автор на изследването, публикувано онлайн в списание Nature.

"Когато видим като подобна структурна сложност при коренно различни нива на организация в родове, които са много далечни роднини, може да разберем по-дълбоко процесите на конвергенция (сближаване)", заключава проф. Леандър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !