Видео показва сякаш "бебета динозаври". Какво всъщност е това?

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2022 в 00:01 17182 1

Скрийншот от видеото.

Динозаврите са бродили Земята преди 240-230 милиона години, доминирали са на сушата, водата и въздуха и са изчезнали преди около 66 милиона години, когато гигантски астероид се сблъсква с нашата планета. 

Днес повечето от техните останки са вкаменелости, открити в различни части на света, с изключение на един клон техни потомци, от които произлизат птиците.

Но едно набрало популярност видео кара хората да гадаят дали динозаврите наистина са изчезнали, защото виждат нещо, което изглежда като малки динозаври, които се суетят по плажа.

Възможен ли е Джурасик парк?

Популярно онлайн видео показва група животни, приличащи на малки динозаври, тичащи по плажа. Фигурите в кадрите изглежда имат дълги шии и масивни тела. Те изглеждат като динозаври, само че по-дребни, което кара някои да мислят, че са непораснали още динозаври. 

Тези, които се надяват да видят истински динозаври, със сигурност ще бъдат разочаровани, защото се оказа, че във видеото са записани наобратно бягащи коати. Тези малки бозайници са местни за Южна и Централна Америка, срещат се и в Мексико и югозападните Съединени щати.

Има много видеоклипове, показващи подобни клипове на коати, които вървят на заден ход с изправени опашки, като видеото по-долу, споделено в Twitter през 2019 г. Във видеоклиповете те изглеждат като забавляващи се малки завроподи, а опашката им прилича на дългия врат на динозавър. Тези видеоклипове карат хората да мислят, че може би "Джурасик парк" е реален, виждайки как коатите да се движат на стада като емблематичната сцена във филма.

Simplemost посочва, че видеото, на което изглежда, че бягат малки динозаври, не е автентично, защото истинските динозаври са били огромни. Те не са можели да бягат както е показано във видеото или да играят заради огромния си размер, освен в анимационния филм „Земята преди време“.

Завроподите са големи динозаври, които тежат до 62 тона и могат да пораснат до височината на четириетажна сграда. Те не са като коати, които могат бързо да тичат наоколо.

Южноамериканско коати. Кредит: Wikimedia Commons

Всичко за коатите

Коатите са всеядни животни от семейство Енотови, които консумират плодове и насекоми. Те тежат колкото голяма котка, но визуално изглеждат като кръстоска между куче, маймуна и енот.

Тези бозайници играят средна роля в хранителната верига, където и да живеят. Като всеядни, консумират широк спектър от насекоми, малки гръбначни, безгръбначни и растения, включително ядки, плодове, корени и листа.

В същото време те са плячка за други диви животни, като лисици, змии, грабливи птици, ягуари, ягуари, оцелоти и дори хора. Тяхната позиция в хранителната верига е критична и има своите предимства и недостатъци.

Коатите се движат на групи от 15 до 30 животни с вдигнати опашки, душейки земята в търсене на плячка като бръмбари, личинки, мравки, термити, паяци, скорпиони, стоножки, жаби и гущери. Опашката им им помага да балансират и я използват проследяващ знак, докато стадото се храни в растителността.

Разгледайте видеото, което ги показва като малки динозаври, когато вървят назад:

Източник: Are These Baby Dinosaurs? Viral Video Features What Appears to Be Little Sauropods Leaving Viewers Confused
Margaret Davis, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

09.05 2022 в 20:09

лемур на обратно хехе