Врабчета използват лековити растения, за да се предпазват от болести

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 декември 2020 в 09:04 4943 1

Кредит Wikimedia commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Мъжко врабче от вида Passer cinnamomeus

Може да се каже, че медицината е едно от най-големите постижения на човечеството. От намирането на растения, които могат да притъпят болката или да забавят инфекцията, до производството на различни високоефективни ваксини и навлизането на персонализираната медицина, можем да се гордеем с постиженията си. Но може би не сме единственият вид, който знае, че някои неща от природата, могат да помогнат за лечението на болестите.

Ново проучване, публикувано в Current Biology предлага идеята, че врабчетата от вид Passer cinnamomeus в Китай използват листа от пелин Artemisia verlotorum в гнездото си като превантивно лекарство, за да намалят паразитите и да помогнат на бебетата си да станат по-големи.

Идеята, че животните могат да използват лечебни растения в своя полза, не е нова, бременните слоници в Кения ядат листата на определен вид, за да предизвикат раждане, докато много други бозайници използват лечебни растения за самолечение - понякога за предотвратяване на болести или просто като цяло се чувстват по-добре при заболяване.

Но все пак е удивително, че едно малко врабче може да знае, че някои растения са по-важни от други за защитата срещу болести.

„В Китай врабчетата Passer cinnamomeus добавят листа от пелин в гнездата си по същото време, когато местните хора окачват пелин над вратите си като традиционен обичай по време на Фестивала на драконовите лодки“, пишат изследователите в новия си доклад, воден от еколога от Университета в Хайнан Цанчао Ян (Canchao Yang). "Вярването, че това поведение осигурява защита срещу влошено здраве, се подкрепя от наличието на антипаразитни съединения в пелина. Предполага се, че добавянето на пресни листа от пелин в гнездата може да изпълнява подобна функция за врабчетата."

За да се опита да докаже това, екипът създава 48 двойки гнезда от кутии, като в едната има 5 грама пелин, а в другата - 5 грама бамбук.

След като гнездата започват да се пълнят с врабчета, изследователите всеки ден добавят повече пелин, повече бамбук или нищо и претеглят колко пелин самите врабчета донасят в гнездото.

„Използвайки поредица от поведенчески експерименти, ние показваме, че птиците активно търсят места за гнездене в близост до наличния пелин и снабдяват вече създадените гнезда с пресни листа от пелин, събрани само въз основа на миризмата на листата“, разказва екологът Уилям Фини (William Feeney) от Университета Грифит в Австралия. "Гнездата, съдържащи листа от пелин, имат по-малко паразити. Чрез намаляване на броя на паразитите като акари например, врабчетата, които добавят повече листа от пелин в гнездото си, отглеждат по-тежки и здрави пилета."

Трябва да се отбележи, че всъщност не може да се разбере дали самите врабчета знаят, че пелинът е полезен за техните бебета. Разбира се не можем да ги попитаме и може би има някаква друга причина да го събират.

Може би повечето врабчета, които харесват миризмата му, го използват и следователно оцеляват, за да предадат своите гени. Но изследването е по-солидно доказателство, че не само ние хората използваме растения за медицински цели.

"Резултатите ни показват, че врабчетата Passer cinnamomeus, подобно на хората, използват пелин като превантивно билково лекарство, за да предпазят потомството си от влошено здраве", смята Фини.

Източник: Science alert - It's Not Just Humans. Sparrows Have Been Seen Using Preventative Medicine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.12 2020 в 12:23

Врабчетата (българските градски врабчета конкретно) са големи фенове на конопените семена.