Започва разследване на замърсяването, причинило масово измиране на морски животни в Камчатка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 октомври 2020 в 10:07 7813 0

Кредит Greenpeace Russia/Twitter

Замърсяване на тихоокеанския бряг на полуостров Камчатка в Русия предизвиква масово измиране на морски животни, съобщиха наскоро руски учени.

Местните хора подават сигнали в края на септември, когато сърфисти се оплакват от парене в очите след като са били във водата и забелязват много мъртви животни, изхвърлени на брега, включително октоподи и морски таралежи.

Този инцидент идва след масивните разливи в Сибир по-рано тази година и предизвиква мащабно разследване с опаснията, че отровни вещества в подземни хранилища от епохата на Съветския съюз може да изтичат във водата.

Екип водолази от държавните резервати откриват "масово измиране" на морски организми на дълбочина 5 до 10 метра, обяснява Иван Усатов от резервата Кронотски и допълва, че 95% от животните са мъртви.

"Останали са няколко големи риби, скариди и раци, но много малко на брой", разказва ученият на среща с губернатора на Камчатка Владимир Солодов. 

Природозащитната организация WWF Русия съобщава, че замърсителят изглежда не е петрол, а "силно токсична прозрачна субстанция, която е много разтворима във вода".

По-рано губернатора съобщи, че сърфисти са получили изгаряния на роговицата, след като са плували във водата.

Полуостров Камчатка е известен с красивата си природа и активни вулкани и е дом на разнообразни растения и животни. Регионът е слабо населен с едва 300 000 жители. 

Властите предприемат действия след заповед на Президента Владимир Путин, който през юни ги разкритикува за бавната реакция при разлива на хиляди тонове дизел върху почвата и водите на Норилск в Сибир.

В момента учените търсят източника на новото замърсяване и изследват различни теории, включително и природно събитие, в следствие от цъфтеж на микроскопични морски водорасли, но основният фокус остава човешката намеса. Експертите вземат проби от почва и вода от обект, използван от времето на СССР за съхранение на отровни вещества в дълбоки подземни хранилища.

"Най-очевидният отговор къде може да е източникът на замърсяването е обектът за съхранение на отровни химикали Козелски", обяснява Солодов, след като прокурори, инспектори по природните ресурси и криминални следователи посещават мястото и изследват почвата и водата от близката река. 

Обектът, открит през 1979 г. за съхранение на пестициди днес няма законен собственик. Инспекторите откриват, че на места бодливата тел е срязана, а защитните покрития са повредени.

Неохраняемият обект съхранява около 108 тона пестициди и отровни химикали по официални дани, съобщава директорът на Грийнпийс за Русия Иван Блоков. Екип от организацията също изследва водата в близост до обекта.  

Източник: Science alert - Authorities Investigate Mass Deaths of Sea Life Off The Coast of Russia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !