Защо хората не харесват умните лидери

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 декември 2018 в 10:58 11351 0

Лидерите, които имат коефициент на интелигентност над 120, се възприемат като по-малко ефективни, независимо от реалните им резултати, съобщава Scientific American.

Интелигентните хора са по-добри лидери - от студенти до президенти - според множество проучвания. Със сигурност имат значение когнитивните способности, когато се осмислят пазарните промени или законодателството. Но новите изследвания на лидерството показват, че в даден момент наличието на по-висок коефициент на интелигентност може да се разглежда като вредно.

Въпреки че предишни изследвания показват, че групите с по-умни лидери се представят по-добре при обективни измервания, някои изследвания намекват, че последователите могат субективно да гледат на лидерите с висок интелект като по-малко ефективни. Преди десетилетия Дийн Саймънтън (Dean Simonton), психолог от Калифорнийския университет Дейвис, предположи, че думите на умните лидери просто да преминат през главите на хората, техните решения са често по-сложни за изпълнение и последователите по-трудно ги приемат. Сега Саймънтън и двама негови колеги тестваха тази идея и публикуваха резултатите си в изданието Journal of Applied Psychology.

Изследователите проучиха 379 мъже и жени бизнес лидери от 30 страни в области, включващи банкиране, търговия на дребно и технологии. Мениджърите решиха тестове за интелигентност (несъвършен, но стабилен индикатор на интелигентността в много области), като всеки от тях бе оценен по стил на управление и ефективност средно от осем сътрудници. IQ положително корелира с рейтингите за ефективност на лидера, формиране на стратегия, визия и няколко други характеристики - до известна степен. Рейтингите достигнаха най-високата си стойност при коефициент на интелигентност от около 120, който е по-висок за около 80% от офис работниците. Над него рейтингите спадат. Изследователите предполагат, че “идеалният” коефициент на интелигентност може да е по-висок или по-нисък в различните области, в зависимост от това дали техническите или социалните умения са по-ценни в дадена работна среда.

„Това е интересно и интригуващо изследване“, коментира Пол Сакет (Paul Sackett), професор по психология в Университета на Минесота, който не е участвал в проучването. „За мен правилната интерпретация на работата е, че тя показва необходимостта да се разбере какво правят лидерите с високо IQ, което не се харесва на подчинените им. Неправилното тълкуване би било: „Не наемайте ръководители с висок коефициент на интелигентност“.

Водещият автор на изследването, Джон Антонакис (John Antonakis), психолог от Университета в Лозана, Швейцария, предлага лидерите да използват интелигентността си, за да създадат креативни послания, които да убедят и вдъхновят другите. "Мисля, че единственият начин, по който умният човек може да изрази правилно своята интелигентност и да стигне до хората, е да се говори харизматично", съветва Антонакис.

Умните лидери, които в крайна сметка не успяват, често пъти не са достатъчно решителни, не успяват да се справят с финансовата отчетност или да привлекат и задържат талантливите (особено младите таланти).

Повечето от лидерите трябва да отделят време, за да мотивират своите екипи. Според Уейн Хохвартер (Wane Hochwarter), изследовател на Флорида, има пет теми, които пречат на екипната мотивация. Те са смъртоносни, но могат да бъдат избегнати.

 • 39% заявяват, че техните лидери не спазват обещанията си
 • 37% казват, че техните лидери не им се доверяват
 • 27% отбелязват, че техните лидери правят негативни коментари пред другите за тях.
 • 24% заявяват, че техните лидери се месят в личния им живот.
 • 23% казват, че техните лидери обвиняват другите за своите грешки.

Защо умните лидери се провалят? Според изследователя Роджър Белоуз (Roger Bellows) има редица ключови момента, предсктазващи провала на умните лидери, включително:

 • Неспособност да работят заедно с другите
 • Провал при адаптацията към стила на другите
 • Синдромът „само аз“ (отблъскване на другите)
 • Нерешителност
 • Лидерът е твърде фиксиран в работата си
 • Не приема сериозно силните страни на ключовите конкуренти

Това са сериозни проблеми, нали?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !