Жените ловци в праисторическа Америка вероятно са били доста повече, от предполаганото

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 ноември 2020 в 06:55 6463 1

Изображение: Matthew Verdolivo/ UC Davis, EIT Academic Technology Services. Художествена интерпретация на жената ловец от преди 9 000 години, открита в Андите.

Археолози откриват жена-ловец, погребана преди около 9 000 години в Андите в Южна Америка. Те откриват, че изненадващо голям брой от древните погребения на ловци в праисторическа Америка, вероятно са били на жени, отхвърляйки стария мит, че мъжете винаги са ловували, а жените са събирали в древните общества на ловци събирачи.

Историята започва през 2018 г. по време на археологически разкопки в Виламая Патся в днешно Перу.

"Ние открихме редица погребения на мястото. Но може би най-интересното беше Индивид 6", разказва Ранди Хаас (Randy Haas), автор на изследването и преподавател по антропология в Калифорнийския университет, Дейвис. "[Те] бяха погребани с голям набор от инструменти за лов, включващ каменни върхове на стрели, остри каменни фрагменти (вероятно за разфасоване на животни), вероятно каменен нож, инструменти за изстъргване на кожи и червена охра, вероятно за оцветяване на животински кожи."

За тяхна изненада, един от експертите на екипа, специализиран в изследването на кости, Джеймс Уотсън (James Watson) от Университета в Аризона, започна да подозира, че погребаният е жена. В новото проучване, публикувано в списание Science Advances, изследователите обясняват как след това използват анализ на зъбни протеини, за ​​да потвърдят, че този индивид наистина е жена на възраст между 17 и 19 години.

Честа практика в древния свят е да се погребват хора заедно с предметите, които са използвали през живота си; воините са погребвани с оръжие, а владетелите са погребвани с предмети, символизиращи тяхното богатство и мощ. Въз основа на ловните инструменти и големите животински кости, открити при погребенията във Виламая Патся, изследователите са доста уверени, че младата жена е била ловец, което противоречи на досегашната идея, че само мъжете са ловували за едър дивеч в древните общества на ловци събирачи.

Въпреки това, само ограничени доказателства могат да бъдат извлечени от един гроб, което оставя изследователите в размисъл дали това е еднократен случай или жените ловци са били наистина често срещани в праисторическа Америка.

Снимка (а) и схема (b) на погребението на млада жена, открито при разкопките. (с) инструментите, открити заедно с костите. Кредит: Randall Haas et al./ Science Advances 2020

За да разберат това със сигурност, екипът разглежда публикувани по-рано данни за 429 индивида, погребани през късния плейстоцен и ранния холоцен в над 100 обекта в Южна и Северна Америка. От всички хора, погребани с инструменти за лов на едър дивеч, поне 16 от индивидите са мъже и 11 жени. Статистическият анализ предполага, че някъде между 30 и 50 процента от ловците в тези популации са жени.

"Бях доста изненадан. Работих по модела, който според мен и повечето учени използват - че ловците в обществата на ловците събирачи са мъже. Затова очаквах да видя, че повечето ловни инструменти, свързани с погребението, ще бъдат до голяма степен свързани с мъже. Оказа се, че това не е така", обяснява Хаас.

"Ловните инструменти наистина са откривани при мъжки индивиди, но също толкова вероятно е да бъдат срещнати и при женски индивиди. Не мисля, че е било грешка да се работи по първоначалната хипотеза. В крайна сметка половото разделение на труда е изразено в по-скорошни общества на ловци събирачи. Но археолозите знаят отдавна да проверяват своите предположения чрез археологическите доказателства, когато това е възможно. И доказателствата тук просто не съвпадат с модела", продължава ученият.

Някои други скорошни археологически разработки също оспорват досегашните възгледи за половото разделение на труда в древния свят. По-рано тази година в Русия изследователи откриват група от древни скитски жени, погребани преди около 2 000 години заедно с десетки оръжия и украсени шапки, което кара учените да смятат, че те някога са били воини.

Източник: IFLScience - Female Hunters May Have Been More Common Than Thought In Prehistoric Americas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

06.11 2020 в 22:08

а как стоят нещата с LGBTIQ+ ловците?