Бронзов меч, все още блестящ след 3000 години, е открит в Германия

Всичко, което блести, не е злато... но може да е бронз

Ваня Милева Последна промяна на 19 юни 2023 в 00:01 13815 0

Мечът на 3000 години има необичайна осмоъгълна дръжка.

Кредит BLfD (Bayerische Verwaltung des Monuments und Sites)

Мечът на 3000 години има необичайна осмоъгълна дръжка.

Невероятно рядък и добре запазен бронзов меч, датиращ от XIV в. пр. н. е., е открит в град Ньордлинген, Бавария. Запазеността е толкова забележителна, че оръжието не е загубило блясъка си, въпреки че е изработено преди повече от 3000 години.

Според изявление на Баварската държавна служба за защита на паметниците на културата необикновената находка е открита заедно с погребение от бронзовата епоха. Мечът, както и други бронзови изделия, са открити в гроба на мъж, жена и дете. Не е известно дали тримата са били роднини, а само че са били погребани в кратък период от време.

"Състоянието [на меча] е изключително!", заявява Матиас Пфайл (Mathias Pfeil), ръководител на Баварската държавна служба за опазване на паметниците на културата. "Подобна находка се среща много рядко."

Меч от бронзовата епоха, погребан в могилаМечът е открит заедно с останките на мъж, жена и дете. Кредит: BLfD (Bayerische Verwaltung des Monuments und Sites)

Предварителното датиране поставя меча в края на XIV в. пр.н.е. - средната бронзова епоха - епоха, от която находките на мечове са рядкост, особено в това състояние. Намерените в този регион на Германия мечове произхождат от погребални могили, които са били целенасочено отворени през XIX в., или са откривани поединично като предполагаеми находки за жертвоприношения.

Оръжието от бронзовата епоха е толкова добре запазено, че "почти все още блести", се казва в изявлението, и има богато украсена осмоъгълна дръжка, която, както и останалата част от меча, е изработена от бронз. Заради трите хилядолетия, изминали от изковаването на меча, дръжката му е сега с лъскав зелен цвят.

Осмоъгълната форма прави находката още по-рядка, тъй като само опитни ковачи са били способни на такава изработка.

"Производството на осмоъгълни мечове е сложно, тъй като дръжката се отлива върху острието (т.нар. overlay casting). Украсата се изработва с инкрустация и с помощта на отличителни знаци. Въпреки че има два истински нита, друга двойка нитове са само предполагаеми", гласи изявлението.

Дръжка на меч от бронзовата епохаСложно изваяната бронзова дръжка на меча вече е позеленяла. Кредит: BLfD (Bayerische Verwaltung des Monuments und Sites)

Такива мечове са били изработвани само в два района в Германия през бронзовата епоха: един в южната част и един в северната и Дания. Произходът на новооткрития меч обаче е неизвестен.

Що се отнася до това дали някога е бил използван в битка, доказателствата са противоречиви. Макар че археолозите отбелязват, че по острието няма следи от износване, те добавят, че центърът на тежестта му предразполага към сечащо движение, което го прави подходящ за използване като оръжие.

Екипът се надява, че с по-нататъшното проучване ще бъдат разкрити някои от загадките, свързани с този странен, блестящ меч.

Справка: Besonderer Fund aus Nördlingen: Über 3000 Jahre alte Bronzewaffe Ein Archäologenteam ist bei Grabungen im Donau-Ries auf ein besonders gut erhaltenes Schwert der Bronzezeit gestoßen. Sie fanden sie als Grabbeigabe in einer Bestattung https://www.blfd.bayern.de/mam/blfd/presse/pi_bronzezeitliches_schwert.pdf 

Източник: "Exceptional" Bronze Sword Unearthed In Germany Is Still Shiny After 3,000 Years, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !