Древен свитък от Херкулан е разшифрован от AI. Ето какво пише на него (видео)

Разсъжденията на гръцки философ за удоволствието, съдържащи се в древни папирусни свитъци, погребани от изригването на Везувий преди 2000 години, бяха преоткрити с помощта на изкуствен интелект

Ваня Милева Последна промяна на 06 февруари 2024 в 10:39 5014 0

Победителите в конкурса за голямата награда Vesuvius Challenge използваха технология, за да разшифроват повреден папирусен свитък

Кредит Vesuvius Challenge

Победителите в конкурса за голямата награда Vesuvius Challenge използваха технология, за да разшифроват повреден папирусен свитък

Изкуствен интелект е помогнал за разшифроването на древен папирусов свитък, който е бил превърнат в буца почернял въглен от вулканичното изригване на Везувий през 79 г. от н.е. Първите пасажи от четлив текст разкриват невиждани досега разсъждения на гръцки философ.

Откритието печели голямата награда от 700 000 долара в конкурса "Vesuvius Challenge" ("Предизвикателството Везувий") и използва комбинация от техники за 3D картографиране и изкуствен интелект за откриване на мастило и разшифроване на формите на буквите в сегменти от свитъци, известни като папирусите от Херкулан, които са били сканирани в цифров вид. Обединените усилия на членовете на спечелилия екип - Юсеф Надер, Люк Фаритор и Джулиан Шилигер - биха могли да проправят пътя за още открития от допълнителни папирусни свитъци, които някога са се намирали в библиотека в древния римски град Херкулан.

"Мисля, че това ще бъде огромна придобивка за познанията ни по древна философия, просто гигантска - зашеметяващо количество нов текст", коментира Майкъл МакОскър (Michael McOsker) от Университетския колеж в Лондон, който не е участвал в откритието.

Разшифрованият свитък е подобен на този. Кредит: University of Kentucky

Печелившият проект отговаряше на критериите на Vesuvius Challenge, а именно да се разшифроват повече от 85 процента от символите в четири пасажа, всеки от които се състои от 140 символа, и като бонус включваше още 11 колони текст с общо над 2000 символа.

Тези новооткрити гръцки букви разкриват мислите на Филодем - епикурейски философ, чийто текстове са били значителна част от библиотеката  или "Вилата на папирусите" в Херкулан. Разкопките във вилата от 1752 до 1754 г. разкриват много папируси, сред които 36 се приписват на Филодем. Първите фрагменти от херкуланските свитъци на Филодем са публикувани в 1824 г.

Дешифрираният текст се фокусира върху това как недостигът или изобилието на храна и други стоки влияе върху удоволствието, което те доставят. Това съответства на епикурейската философска школа на Филодем, която поставя удоволствието като основна цел в живота. Изглежда, че 2000-годишното му писание дори е възможно да се подиграва със стоическата философска школа, която "няма какво да каже за удоволствието".

Конкурсът Vesuvius Challenge не е приключил. Целите му за 2024 г. включват да се разбере как да се мащабират техниките за 3D сканиране и цифров анализ, без да станат твърде скъпи. Настоящите техники струват 100 долара на квадратен сантиметър, което означава, че виртуалното разгръщане на цял свитък може да струва между 1 и 5 милиона долара - а има 800 свитъка, които чакат да бъдат разчетени.

"Реалистично погледнато, по-голямата част от известната, вече разгърната библиотека е епикурейска философия и точно това трябва да се очаква, но има и важни стоически текстове, може би малко история и латинска литература. Пълните текстове на автори като Ений или Ливий Андроник, ранноримски автори, [чиито произведения] не са оцелели, биха били чудесни", отбелязва МакОскър. "Симпозиумът на Епикур, в който той пише за биологията на консумацията на вино, би бил много забавен."

Източник: Ancient Herculaneum scroll piece revealed by AI – here's what it says, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !