Изчезналият подводен апарат Титан: Звуци от почукване, но мисията по изваждането е невъзможна

Звуците са идвали на 30-минутни интервали, което може да означава, че пътниците на борда са все още живи

Ваня Милева Последна промяна на 21 юни 2023 в 14:24 33079 0

Изчезналият подводен апарат

Кредит OceanGate

Подводният апарат "Титан", управляван от OceanGate, е в неизвестност от неделя.

При издирването на изчезналия туристически подводен апарат около "Титаник" са били чути почуквания, идващи на 30-минутни интервали, съобщава Rolling Stone, който се позовава на актуализация на вътрешен имейл, изпратен от Националния оперативен център на Министерството на вътрешната сигурност.

Прочетете "Възможни сценарии за катастрофалната имплозия на изгубения апарат "Титан"

Откриването на "звуците" е обявено от Североизточната брегова охрана на САЩ (USCG) в сряда (21 юни) сутринта, но не е потвърдено дали те идват от изчезналия плавателен съд с петима души на борда.

"Канадски самолет P-3 откри подводни звуци в района на търсене", съобщаваи USCG Northeast в Twitter. "В резултат на това операциите на ROV [дистанционно управляем апарат] бяха преместени в опит да се проучи произходът на шумовете. Тези търсения с ROV дадоха отрицателни резултати, но продължават."

Потопяемият апарат на OceanGate "Титан" изчезна в неделя (18 юни) около 1 час и 45 минути след 2-часовото си спускане до останките на "Титаник" в северната част на Атлантическия океан. Към 5 ч. сутринта ЕТ (12:00 българско време)  в сряда подводницата има останал кислород за по-малко от 30 часа.

Какво се е случило с подводницата не е ясно. Възможните сценарии включват загуба на енергия, закачане за парче от "Титаник" или имплозия, евентуално от дефект във формата или конструкцията на подводницата. Последното би означавало, че петимата души на борда - британският изследовател Хамиш Хардинг, британско-пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син Сулеман, бившият френски водолаз Пол-Анри Наржоле и Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор и основател на OceanGate Expeditions, компанията, която ръководи експедицията - вероятно няма да са живи.

Откриването на звуци обаче може да означава, че пътниците може да са все още живи, а усилията за издирване сега са съсредоточени върху района, от който те изглежда идват.

Дейвид Гало, американски океанограф, който е един от ръководителите на експедиция за създаване на подробна карта на останките на "Титаник", заявява пред CNN, че търсенето на подводницата сега трябва да се ускори. "Времето е от съществено значение, защото след като ... се установи района, от който се знае, че идват взривовете ... трябва да се изпратят средства - подводници и роботи - над това място, за да се проучи", посочва Гало.

"Не може да се чака бавно да се докаже, че там има нещо. Трябва да се предположи, че там има нещо, и да се задвижат нещата сега, защото времето изтича".

Подводният апарат "Титан" преди да се спусне от повърхността.  Кредит: OceanGate

Според имейла, видян от Rolling Stone, 30-минутните удари са били засечени от Boeing P-8 Poseidon - морски патрулен и разузнавателен самолет, който има способности за откриване на подводни обекти от въздуха. След това са били разположени сонобуйове - малки буйове, които могат да извършват подводни акустични изследвания. "P8" е чувал удари в района на всеки 30 минути. Четири часа по-късно беше разположен допълнителен сонар и все още се чувало тряскането", се казва в имейла.

След засичането на звуците Николай Ротерман (Nicolai Roterman) - дълбоководен еколог и морски биолог от Университета в Портсмут, Великобритания - коментира за Live Science, че 30-минутните интервали "със сигурност съответстват на възможността попаднал в капан екипаж да се опитва да се свърже с външния свят, като същевременно пести енергия и следователно кислород".

"Ако случаят е такъв, това би означавало, че подводницата се намира на морското дъно и или системата за изхвърляне на тежестта е отказала, или "Титан" е заседнал, или е попаднал в капан по някакъв начин", добавя Ротерман. 

Извличане на заседнал подводен апарат

В изявление, публикувано преди обявяването на откриването на звуците, Ротерман посочва: "Ако подводният апарат е непокътнат, но не може да изхвърли тежестта или е заклещен на морското дъно, проблемите със спасяването стават още по-сериозни, дори и да бъде открит "Титан". Не ми е известно да има подводни апарати, способни да спасяват хора от подводница на дълбочината на "Титаник" (3800 м). Въпреки това, може да се предположи, че е възможно ROV да помогне за разтоварването на "Титан" или да прикрепи някакво въже."

"Дали извличането на подводница от дълбочина 3 800 м е практически осъществимо или не, е друг въпрос, като се има предвид приблизително 10-тонното водоизместване на "Титан" и километрите необходим тежък кабел, ще е необходима много мощна лебедка... Не ми е известно да е имало извличане на подводница от такава дълбочина."

"Ако нямат захранване и помощни системи, ще бъдат и в тъмнина. Тъй като при такива условия корпусът ще бъде студен, по вътрешната страна на корпуса ще започне да се събира конденз от дишането, което може да бъде притеснително", отбелязва Ротерман. "Условията са стеснени, без място за стоене прав или протягане, което може да доведе до изтръпване и крампи в крайниците. Предвид ситуацията, голямо предизвикателство за обитателите на "Титан" ще бъде да запазят самообладание и да не изпадат в паника, за да удължат снабдяването си с въздух."

Източник:  Missing Titanic submersible: Banging sounds heard in search for lost sub Titan, Live Sciencе

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !