Намерени са потънали храм и светилище от Древен Египет, пълни със "съкровища и тайни" (видео)

Археолози откриват скривалище със съкровища в потънал подводен храм и светилище в Египет

Ваня Милева Последна промяна на 26 септември 2023 в 00:00 6098 0

Колекция от съкровища, открити в потънал храм в Египет.

Кредит European Institute for Underwater Archaeology (IEASM)

Подводни археолози откриват множество артефакти в храма, включително златни предмети, бижута и джед, изработен от лазурит - ритуален предмет с форма на малка колона - символизиращ сноп от новата реколта и начало на нов живот, символ на плодородието. 

При проучване на канал край средиземноморския бряг на Египет екип френски и египетски подводни археолози откриват потънал храм и светилище, преливащи от древни съкровища, свързани съответно с бог Амон и богинята Афродита.

Храмът, който частично се е срутил "по време на катаклизъм" в средата на II в. пр.н.е., първоначално е бил построен за бог Амон. Този храм е бил толкова важен, че фараоните са отивали в храма, "за да получат от върховния бог на древноегипетския пантеон регалиите на своята власт като вселенски царе", се казва в изявление на Европейския институт за подводна археология (IEASM).

Изоставената сега сграда някога е била част от древния град Тонис-Хераклеон в залива Абукир. Някогашният град, в миналото най-голямото пристанище в Египет, сега е под вода и се намира на около 7 км от съвременния египетски бряг.

Древният град е бил разрушен, когато силно земетресение и приливни вълни са причинили размиване на почвата и потапянето му в делтата на Нил. По-късно е преоткрит през 2000 г.

При проучването на храма археолозите откриват голям брой ценни предмети, наречени от тях, "съкровища и тайни", включително набор от златни бижута, обеци с форма на лъвска глава, висулки и съдове от алабастър, използвани за съхранение на парфюми и козметични кремове.

Също така на мястото водолазите намират подземни структури, поддържани от "добре запазени дървени стълбове и греди", които датират от V в. пр.н.е., пише в изявлението.

"Изключително впечатляващо е да се открият такива деликатни предмети, които са оцелели непокътнати въпреки силата и мащаба на катаклизма", споделя в изявлението Франк Годдио (Franck Goddio), президент на IEASM и френски подводен археолог, ръководител на разкопките.

Източно от храма археолозите откриват гръцко светилище, посветено на Афродита, богинята на любовта. То също съдържа множество артефакти, включително внесени от Гърция бронзови и керамични предмети.

"Това илюстрира, че гърците, на които е било позволено да търгуват и да се заселват в града по времето на фараоните от Саиската династия [между 688 и 525 г. преди н.е.]  са имали свои светилища на собствените си богове", пишат археолозите в изявлението си.

В светилището е имало и тайник с гръцки оръжия, което може да означава, че гръцки наемници са били в региона по някое време, "защитавайки царството" при устието на най-западния ръкав на Нил, отбелязват изследователите в изявлението.

Източник: Sunken temple and sanctuary from ancient Egypt found brimming with 'treasures and secrets', Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !