Открит е календар, изсечен в скалите от предците на индианците Пуебло

Спиралните петроглифи, издълбани в стена на каньон на границата между Колорадо и Юта, може да са били използвани като календар

Ваня Милева Последна промяна на 22 декември 2023 в 13:08 9998 0

Сред релефите археолозите откриха поредица от спирали, които може да са били използвани като календар

Кредит Jagiellonian University

Сред релефите археолозите откриха поредица от спирали, които може да са били използвани като календар

Докато проучват място в югозападната част на САЩ, археолози откриват поредица от древни скални релефи, които предците на местните индианци може да са използвали като календар.

Анасази са индианска култура, чийто днешни наследници са племената пуебло. Тя е създадена от група от местни народи, които са обитавали селището Касъл Рок Пуебло в Колорадо от около 1250-те до 1274 г. според проучване от 2020 г. в списание Antiquity.

"Земеделските общности анасази са развили една от най-напредналите предколумбови култури в Северна Америка", разказва Радослав Палонка (Radosław Palonka), професор по археология в Ягелонския университет в Полша, който ръководи изследването.

Кредит: Jagiellonian University

"Те са усъвършенствали занаята да строят многоетажни каменни къщи, наподобяващи средновековни градски къщи или дори по-късни жилищни блокове. Хората от Пуебло са били известни и със своето скално изкуство, сложно орнаментирани бижута и керамика, носещи различни мотиви, нарисувани с черен пигмент на бял фон."

Кредит: Jagiellonian University

По време на изследването си археолозите откриват серия от петроглифи (фигури, издълбани в скалите), изсечени в стените на каньона високо над селищата на скалите. Релефите, които включват спирали, простиращи се на повече от 1 метър в диаметър, продължават на повече от 4 километра, обясняват археолозите.

"Мислех, че сме проучвали този район задълбочено, провеждайки пълномащабни разкопки, геофизични проучвания и цифровизация", разказва Палонка. "И все пак имах някои намеци от по-възрастни членове на местната общност, че нещо повече може да се намери в по-високите, по-малко достъпни части на каньоните. Искахме да проверим тази информация и това, което открихме, надмина и най-смелите ни очаквания."

Кредит: Jagiellonian University

Изследователите смятат, че предците на индианците пуебло са използвали панелите като календар за "астрономически наблюдения" и за отбелязване на "специални дни" включително лятното и зимното слънцестоене и пролетното и есенното равноденствие според изявлението на учените.

Кредит: Jagiellonian University

Археолозите от Ягелонския университет се надяват, че платото Меса Верде все още крие много тайни, чието разкриване ще доведе до нови сензационни открития.

Тазгодишното проучване с LiDAR бе проведено от изследователи от университета в Хюстън, Тексас, които използват дронове, хеликоптери и самолети за сканиране и картографиране. Преди няколко години откритията им нашумяха, след като откриват 60 хиляди неизвестни досега пирамиди, храмове, дворци, къщи, пътища, канали и укрепления, построени от маите, покрити с тропическа растителност, и ги маркират на уникална 3D карта.

Справка: 

Ancestral Pueblo settlement structure and sacred landscape at Castle Rock Community, Colorado
Published online by Cambridge University Press: Radosław Palonka, Kathleen O'Meara, Katarzyna Ciomek and Zi Xu; Antiquity , Volume 94 , Issue 374 , April 2020 , pp. 491 - 511
DOI: https://doi.org/10.15184/aqy.2020.31 

Източник: Discovery of 'calendar' rock carvings from Ancestral Pueblo in US Southwest surpasses 'wildest expectations', Jennifer Nalewicki, Live Science 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !