Персийското плато запълва празнина от 20 000 години в ранната човешка история

Персийското плато е било център на ранната човешка миграция от Африка

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2024 в 00:00 5703 0

Пещерата Пебдех, разположена в южните планини Загрос. Пебдех е бил обитаван от ловци-събирачи преди 42 000 години

Кредит Mohammad Javad Shoaee

Пещерата Пебдех, разположена в южните планини Загрос. Пебдех е бил обитаван от ловци-събирачи преди 42 000 години.

Персийското плато е решаващ кръстопът за ранните Хомо сапиенс по време на тяхната миграция извън Африка, разкрива ново проучване. Това откритие предизвиква предишни теории за човешката експанзия в Евразия и предоставя по-ясна картина на тази ключова епоха в човешката история.

Проучването прецизно комбинира генетичен анализ, палеоекологични данни и археологически находки, за да определи Персийското плато като важна зона за заселване.

Основна роля в човешката миграция извън Африка

Преди приблизително 70 000 до 45 000 години, време, белязано от пропуски в нашето историческо разбиране, този регион служи като отправна точка за популациите, които в крайна сметка се разпространяват в Евразия.

Ключовите изводи от това изследване включват идентифицирането на Персийското плато не само като основен център за ранно човешко заселване, но и като регион, който може да поддържа по-големи популации в сравнение с други западноазиатски райони. Тази пригодност вероятно е фактор за ролята му на люлка за разпространението на Хомо сапиенс  из целия континент.

Неандерталците и хората на Персийското плато

"Откритието изяснява 20 000-годишна част от историята на Хомо сапиенс извън Африка, времева рамка, през която сме взаимодействали с неандерталските популации, и хвърля светлина върху взаимоотношенията между различни евразийски популации", отбелязва значението на констатациите Леонардо Валини (Leonardo Vallini), първият автор на изследването от университета в Падуа, Италия.

Коментарите на Валини подчертават ролята на изследването за преодоляване на празнината в знанията относно демографската история на нашия вид в Европа, Източна Азия и Океания.

Персийското плато, най-вероятното място, където предците на всички днешни неафриканци са живели през 20 000 години след миграцията им от Африка. Период, през който те също смесват гените си с тези на неандерталците. Кредит: L. Vallini et al.

Генетичният анализ помага да се разкрие човешката история

Частта от генетичния анализ на изследването разкрива една различна генетична сигнатура, присъстваща както в древните, така и в съвременните популации в областта на на Персийското плато.

Тази сигнатура, която бе открита чрез нов метод, който разделя 40 000 години генетично смесване и други сложни събития, подчертава дългогодишното значение на Персийското плато в човешката еволюционна история. Това предполага, че тази област е била опората за ранното човешко заселване и по-късните миграции.

От Африка и в Евразия

Професор Майкъл Петраглия (Michael Petraglia), съавтор на изследването и директор на Австралийския изследователски център за еволюция на човека към университета Грифит , подчертава важността на това мултидисциплинарно изследване.

"Нашето мултидисциплинарно изследване предоставя по-последователен поглед върху древното минало, предлагайки прозрения за критичния период между експанзията извън Африка и диференциацията на евразийските популации", обяснява Петраглия. "Персийското плато се очертава като ключов регион, подчертавайки необходимостта от по-нататъшни археологически проучвания."

"Разкриването на Персийското плато като център за ранна човешка миграция отваря нови врати за археологически изследвания, обогатявайки нашето разбиране за миграциите на нашия вид през континентите и подчертавайки ключовата роля на този регион в оформянето на човешката история", коментира водещият автор професор Лука Пагани (Luca Pagani). 

Нова глава в ранната човешка праистория

Това важно проучване поставя Персийското плато в центъра на дискусиите за ранната човешка миграция, като същевременно отваря нови врати за археологически и генетични изследвания.

Тъй като учените продължават да изследват този ключов регион, нашето разбиране за човешката еволюция и миграция ще се задълбочи, разкривайки повече за нашето споделено минало и пътуванията, оформили разнообразието на човечеството днес.

Схематично представяне на населението на Евразия с повтарящите се вълни на експанзия от популационен възел извън Африка (затъмнената зона в сиво, точното ѝ местоположение не е известно); червените стрелки представляват експанзията, свързана с първоначалната горнопалеолитна материална култура, а сините стрелки - експанзията, свързана с горнопалеолитните групи. Кредит: Leonardo Vallini, Giulia Marciani

Географски преглед

Персийското плато е огромно пространство от земя, обхващащо голяма част от Иран и простиращо се до части от Афганистан и Пакистан.

Този регион, характеризиращ се със своите скалисти планини, обширни пустини и плодородни долини, е бил люлка на цивилизацията от хиляди години, подхранвайки общества, които са повлияли значително на хода на човешката история.

Персийското плато се определя от разнообразната си топография, която варира от високите върхове на планините Загрос до сухите простори на Иранската пустиня.

Този уникален ландшафт е изиграл решаваща роля в развитието на обществата в региона, предоставяйки както предизвикателства, така и възможности за древните заселници.

По-специално планините Загрос са служили като естествена бариера и източник на вода, стимулирайки растежа на селското стопанство и възникването на ранните селища.

Историческо значение на Персийското плато

Платото е било свидетел на възхода и падението на много империи, включително мидийците, ахеменидите, партите и сасанидите, всяка от които е оставила след себе си богата мозайка от културни и архитектурни постижения.

Империята на Ахеменидите, известна със своята толерантност и ефективна администрация, построява известния Персеполис, символ на персийската архитектурна и културна изтънченост.

Тези цивилизации допринесоха значително за различни области, включително изкуство, наука и управление, оказвайки влияние върху съседните региони и извън тях.

Изглед от Персийското плато. Кредит: Adam Jones / Wikimedia Commons / Flickr

Културно наследство и съвременни последици

Персийското плато продължава да поддържа богата палитра от културни традиции. Музиката, поезията и изкуството на региона имат дълбоки корени, които се простират назад във вековете, въплъщавайки духа и устойчивостта на хората.

Персийската литература, олицетворявана от поети като Хафез и Руми, продължава да вдъхновява и омагьосва читателите по целия свят със своите дълбоки прозрения за човешкото състояние.

Днес Персийското плато остава регион с геополитическо и икономическо значение. Неговите богати природни ресурси, включително петрол и газ, играят решаваща роля в световната икономика.

Нещо повече, стратегическото местоположение на платото, свързващо Изтока и Запада, добавя към неговото геополитическо значение. Въпреки съвременните предизвикателства, регионът запазва своето културно богатство, привличайки посетители, нетърпеливи да изследват неговите древни руини и живи традиции.

От древните му империи до съвременното му значение, регионът предлага завладяващ поглед към сложността на човешката история и непреходната сила на културата.

Докато продължаваме да изследваме и разбираме тази древна люлка на цивилизацията, Персийското плато ни напомня за сложните връзки между географията, историята и човешкия дух.

Справка:

Griffith University | Vallini, L., Zampieri, C., Shoaee, M.J. et al. The Persian plateau served as hub for Homo sapiens after the main out of Africa dispersal. Nat Commun 15, 1882 (2024). doi.org/10.1038/s41467-024-46161-7

Източник: The Persian Plateau fills a 20,000-year gap in early human history, Eric Ralls, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !