Щастието е навик, който може да бъде усвоен

Ваня Милева Последна промяна на 12 март 2024 в 00:00 8893 0

Чисто щастие

Кредит Геновева Колева

Чисто щастие.

Човек може да бъде научен да бъде щастлив чрез обучение на курсове с психолози.

Последващо проучване обаче показва, че първоначалното повишаване на усещането за щастие изисква постоянни усилия и продължително трениране на тези навици, като практикуване на благодарност и медитация, за поддържане на дългосрочните ползи.

Това проучване подчертава значението на активната работа върху психичното здраве, подобно на поддържането на физическа форма.

Учени от университета на Бристол показват, че знанието за факторите, които влияят на чувството за щастие, ще помогне на хората да създадат и поддържат това чувство. За да потвърди или опровергае хипотезата, Университетът в Бристол разработва курса "Науката за щастието" и оценява как се е променило самочувствието на студентите след обучението.

Резултатите от експеримента са публикувани в списание Higher Education.

Проучването включва студенти от горните курсове, които през първата си година (някои през учебната 2018-2019 г., някои през 2020-2021 г.) са изучавали модула "Науката за щастието“. От общо 905, 638 ​​души попълват анкета за самочувствието си преди и след курса. Останалите отговарят на въпросите на учените или само преди обучението, или едва след приключването му.

Важно е, че авторите на научната статия са събрали информация за състоянието на студентите не само веднага след завършване на курса, но и 12-29 месеца по-късно. За първи път изследователи анализират дългосрочните ефекти от "курса за щастие".

В курса студентите са изучавали последните рецензирани изследвания за щастието, проведени от психолози и невроучени. Въз основа на данни за това какво прави човек щастлив, учениците са формирали полезни навици като например физически упражнения, медитация и водене на дневник. Веднага след курса участниците оценяват състоянието си по петобална скала като 10-15% по-добро, отколкото преди обучението. Въпреки това, след две години ефектът остава само сред тези, които последователно прилагат позитивните психологически практики, научени по време на курса. Авторите на изследването сравняват резултатите с ефекта от упражненията във фитнеса:

"Не можем да очакваме, че след една сесия ще влезем във форма, която ще продължи вечно. Както при физическото здраве, трябва постоянно да работим върху психологическото си състояние, в противен случай подобренията ще бъдат временни. <…> Трябва да се ангажирате да използвате редовно това, което сте научили", коментира водещият автор проф. Брус Худ (Bruce Hood).

Проф. Худ отбелязва, че "голяма част от това, което преподаваме, се върти около позитивни психологически интервенции, които отклоняват вниманието не към себе си, а да помагате на другите, да сте с приятели".

"Това е обратното на настоящата доктрина "грижи се за себе си“, а безброй проучвания показват, че излизането от собствените ни глави ни помага да се отървем от негативните размишления, които могат да бъдат в основата на толкова много проблеми с психичното здраве."

Професор Худ дестилира курса по наука за щастието в нова книга, която ще излезе на 10 март. "Науката за щастието: Седем урока за добър живот“ разкрива пътна карта към по-добро благополучие, основана на доказателства.

Сред изненадващите изводи от курса "Наука за щастието" са:

  • Разговорът с непознати ни прави по-щастливи, въпреки че мнозинството от нас избягват подобни срещи.
  • Социалните медии не са непременно лоши за всички, но могат да бъдат лоши за тези, които се фокусират върху репутацията си.
  • Самотата влияе върху здравето ни, увреждайки имунната ни система.
  • Оптимизмът увеличава продължителността на живота.
  • Даването на подаръци на другите активира центровете за възнаграждение в нашия мозък – често осигурявайки повече щастие, отколкото харченето на пари за себе си.
  • Лишаването от сън оказва влияние върху това колко харесваме другите хора.
  • Разходките сред природата деактивират част от мозъка, свързана с негативните размишления, които са свързани с депресията.
  • Добротата и щастието са свързани.

Справка: Hobbs, C., Jelbert, S., Santos, L.R. et al. Long-term analysis of a psychoeducational course on university students’ mental well-being. High Educ (2024). https://doi.org/10.1007/s10734-024-01202-4 

Източник: Happiness Takes Practice, neurosciencenews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !