Често използвана хирургия за отслабване отслабва костите

Ваня Милева Последна промяна на 18 август 2023 в 11:26 2145 0

Изследването подчертава значението на тези последици, особено по време на критичните юношески години за изграждане на кости, за да се осигури правилна медицинска помощ и наблюдение след операцията.

Кредит Rawpixel

Изследването подчертава значението на тези последици, особено по време на критичните юношески години за изграждане на кости, за да се осигури правилна медицинска помощ и наблюдение след операцията.

Една обичайна операция за отслабване при юноши и младежи с наднормено тегло може да има неблагоприятно въздействие върху здравето на костите, разкрива проучване, публикувано в Radiology, списанието на Радиологичното общество на Северна Америка (RSNA). 

"Затлъстяването при децата се увеличава и хирургията за отслабване е най-ефективният начин за намаляване на теглото и подобряване на съпътстващите кардиометаболични заболявания", коментира водещият изследовател на изследването, д-р Мириам Бредела (Miriam Bredella), професор по радиология в Харвардския медицински факултет в Бостън, Масачузетс, и заместник-председател по въпросите на факултета и клиничните операции.

"Това е първото проучване при юноши и младежи, което изследва дългосрочните ефекти от ръкавната гастректомия, най-често срещаният тип операция за отслабване, върху здравината на костите и мазнините в костния мозък."

Ръкавната гастректомия премахва приблизително 75% до 80% от стомаха, за да ограничи приема на храна и да предизвика загуба на тегло. Това води до типично кръгъл стомах, който придобива формата на тръба или ръкав.

Приблизителният брой на процедурите за ръкавна гастректомия, извършвани всяка година, се е увеличил от над 28 000 операции през 2011 г. до над 122 000 през 2020 г. според Американското дружество за метаболитна и бариатрична хирургия. Ръкавната гастректомия измества стомашния байпас като основна операция за отслабване.

За проучването участниците на възраст между 13 и 24 години са били записани от 2015 до 2020 г. Юношите и младежите са имали умерено до тежко затлъстяване. Младежите са имали индекс на телесна маса (ИТМ) от 35 или повече. ИТМ от 30 или повече се счита за затлъстяване. Участниците в юношеска възраст са били на 120% от 95-ия персентил, специфичен за възрастта и пола.

Общо участниците са 54, 25, които са претърпели ръкавна гастректомия, и 29, които са били в контролната група.

41 участници в проучването са били жени. Хирургическата група е включвала участници с поне една съпътстваща болест, свързана със затлъстяването, или ИТМ над 40. Контролната група е имала затлъстяване, но не са планирали да се подложи на гастректомия на ръкава, но получи консултации за диета и упражнения.


Биомеханичен безконтрастен КТ анализ на L1 прешлен при 18-годишна жена с тежко затлъстяване (индекс на телесна маса [ИТМ], 48.4 кг/м²) преди ръкавна гастректомия (SG) и 24 месеца след операцията (ИТМ, 26.6 кг/м²). L1 прешлен е натоварен до 9820 N (~982 кг) при двете посещения за сравнение. Якостта на опън е (A) 11 920 N (~1192 кг) на изходно ниво преди SG и (B) 9820 N на 24-ия месец след операцията. Изгледи на изрези на модели с крайни елементи при натоварване на натиск изобразяват разпределението на костната минерална плътност (черни и бели зони) и костната недостатъчност (цветни зони). Червеното показва тъкан, която се е разпаднала по-рано по време на компресионното натоварване (по-слаба кост). Нюансите на сивото показват различна костна плътност, като бялото е плътна кост, а черното е малко или никакво костно минерално вещество. Кредит: Radiological Society of North America

24 месеца преди и след ръкавната гастректомия, участниците преминават физически преглед, кръвни изследвания и количествена компютърна томография на лумбалния гръбначен стълб, за количествено определяне на обемната костна минерална плътност и за извършване на анализ с крайни елементи, техника, която може да оцени здравината на костите. Количественият КТ е много точна техника за откриване на промени в обемната костна минерална плътност след екстремна загуба на тегло.

Проучванията показват, че мазнините в костния мозък реагират на промени в храненето и могат да служат като биомаркер за качеството на костите. Поради това пациентите са подложени на протонна MR спектроскопия за количествено определяне на мазнините в костния мозък на лумбалния гръбначен стълб.

Две години след операцията ИТМ при юношите и младите възрастни спада (-11.9, средно), а има леко покачване на ИТМ в контролната група (+1.5, средно). В сравнение с контролите, пациентите с ръкавна гастректомия са имали значително увеличение на мазнините в костния мозък и намаляване на костната плътност и оценките за здравина в лумбалния гръбнак.

"Открихме, че здравината на костите е по-ниска две години след операцията за отслабване, докато мазнините в костния мозък, маркер за отслабване на костите, са се увеличили, което предполага, че операцията за отслабване има отрицателни ефекти върху здравето на костите", отбелязва д-р Бредела.

Д-р Бредела посочва, че юношеските години са критично време за изграждане на костна маса и дефицитите в натрупването на кост през тези години могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето на костите и риска от фрактури в тази по-млада популация по-късно в живота.

"Тъй като бариатричната хирургия все повече се извършва при юноши, нейният ефект върху здравето на костите трябва да бъде подчертан, особено за лекарите, които ще продължат да предоставят рутинни медицински грижи за тези пациенти", съветва д-р Бредела. "Надяваме се, че нашето проучване ще повиши осведомеността за ефектите от операцията за отслабване върху костите при юноши със затлъстяване."

Повишаването на осведомеността за важността на здравето на костите ще позволи наблюдение и управление на ниската костна маса, оптимална хранителна добавка с витамин D и калций и започване на подходяща терапия, ако е необходимо, отбеляза д-р Бредела. "Наблюдаваните от нас ефекти от операцията за отслабване върху здравината на костите и мазнините в костния мозък също могат да идентифицират нови цели за нови терапии".

Справка: “Two-year Skeletal Effects of Sleeve Gastrectomy in Adolescents with Obesity Assessed with Quantitative CT and MR Spectroscopy” by Florian A. Huber, Vibha Singhal, Shubhangi Tuli, Imen Becetti, Ana Paola López López, Mary L. Bouxsein, Madhusmita Misra and Miriam A. Bredella, 13 June 2023, Radiology.
DOI: 10.1148/radiol.223256

Източник: Young Adults Beware: Scientists Discover That Common Weight-Loss Surgery Weakens Bones, Radiological Society Of North America

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !