Просто и ефективно решение за справяне с безсънието

Кошмарът на безсънието е гледането на часовника

Ваня Милева Последна промяна на 18 май 2023 в 00:01 3414 0

Изследванията показват, че поведението на гледане на часовника, докато се опитвате да заспите, засилва симптомите на безсъние и увеличава употребата на помощни средства за сън

Кредит Pixabay

Изследванията показват, че поведението на гледане на часовника, докато се опитвате да заспите, засилва симптомите на безсъние и увеличава употребата на помощни средства за сън. Проучването, в което са изследвани приблизително 5000 пациенти в клиника за сън, разкрива, че поведението на следене на часовника предизвиква цикъл на притеснение, че сънят е недостатъчно, което води до увеличаване на стреса и трудности при заспиване. В резултат на това хората са по-склонни да прибягват до медикаменти за сън в опит да си възвърнат контрола върху съня. Една проста поведенческа интервенция - избягването на проверката на времето - може да помогне за по-ефективно справяне с безсънието.

Изследване установява, че ако не проверяваме колко е часът, когато се опитваме да заспим, е просто и ефективно решение за справяне с безсънието. Това може и да намали употребата на сънотворни средства.

Изследването, ръководено от Спенсър Доусън (Spencer Dawson), клиничен доцент и заместник-директор по клинично обучение в Катедрата по психологически и мозъчни науки към Университета в Индиана, се фокусира върху извадка от близо 5000 пациенти, които се явяват за лечение в клиника за сън.

Безсънието засяга между 4 и 22 % от възрастните и е свързано с дългосрочни здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания, диабет и депресия.

Участниците попълват въпросници за тежестта на безсънието, употребата на медикаменти за сън и времето, което прекарват в наблюдение на собственото си поведение, докато се опитват да заспят. Те са помолени да съобщят и за всички психиатрични диагнози. Изследователите аналисират как различните фактори си влияят взаимно.

"Установихме, че времето за следене на поведението оказва влияние главно върху употребата на лекарства за сън, тъй като то изостря симптомите на безсъние", казва Доусън. "Хората се притесняват, че не спят достатъчно, след което започват да преценяват колко време ще им отнеме да заспят и кога трябва да станат. Това не е дейност, която улеснява заспиването - колкото по-стресирани сте, толкова по-трудно ще заспите."

С нарастването на разочарованието от безсънието хората са по-склонни да използват таблетки за сън в опит да регулират съня си.

Изследването показва, че една проста поведенческа промяна би могла да осигури помощ на хората, които се борят с безсънието. Доусън дава същия съвет на всеки нов пациент при първата им среща.

"Едно от нещата, които хората биха могли да направят, е да обърнат или да закрият часовника си, да се откажат от умния часовник, да махнат телефона, просто да не проверяват времето", отбелязва Доусън. "Няма място, където гледането на часовника да е особено полезно."

Справка: “Use of Sleep Aids in Insomnia: The Role of Time Monitoring Behavior” by Spencer C. Dawson, PhD; Barry Krakow, MD; Patricia L. Haynes, PhD; Darlynn M. Rojo-Wissar, PhD, MPH; Natalia D. McIver, PhD and Victor A. Ulibarri, BS, 16 May 2023, The Primary Care Companion for CNS Disorders.
DOI: 10.4088/PCC.22m03344

Източник: Clock Out of Losing Sleep: A Simple and Effective Solution To Manage Insomnia
Indiana University

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !