7 500-годишен испански "Стоунхендж" е открит в бъдеща ферма за авокадо

Това е един от най-големите неолитни каменни комплекси в Европа

Ваня Милева Последна промяна на 01 септември 2022 в 00:01 10597 0

Един от 526-те стоящи камъка, открити в местността Ла Торе-Ла Янера, близо до Уелва в Югозападна Испания. Кредит: Linares-Catela et al., 2022 г., Trabajos de Prehistoria, CC-BY 4.0

Археолози са открили един от най-големите неолитни комплекси от изправени камъни в Европа близо до град Уелва в Югозападна Испания.

Най-старите изправени камъни - наричани в много части на Европа "менхири", вероятно от келтската дума за "камък" - може да са на възраст около 7500 години, а целият комплекс се състои от хиляди отделни камъни, разположени на площ от 600 хектара от двете страни и на върха на малък хълм.

Някои от най-големите камъни стърчат самотно, но други са разположени така, че да образуват гробници, могили, каменни кръгове, заграждения и линейни редици. Разнообразието на структурите е част от загадката на обекта.

"Този модел не е често срещан на Иберийския полуостров и е наистина уникален", разказва Хосе Антонио Линарес (José Antonio Linares), геоархеолог от Университета в Уелва и водещ автор на новото изследване, публикувано в юнския брой на Trabajos de Historia.

Един от 526-те стоящи камъка, открити в местността La Torre-La Janera, близо до Уелва в Югозападна Испания.

Археолозите смятат, че най-ранните стоящи камъни са били издигнати през втората половина на шестото хилядолетие пр.н.е. Кредит: Linares-Catela et al., 2022, Trabajos de Prehistoria, CC-BY 4.0

Въздушен изглед на върха на хълма в Ла Торе-Ла Янера, Испания.Върхът на хълма в La Torre-La Janera вече е разкрит като един от най-сложните неолитни обекти, откривани някога в Европа Кредит: Linares-Catela et al., 2022, Trabajos de Prehistoria, CC-BY 4.0

Обектът, известен като Ла Торе-Ла Янера (La Torre-La Janera), е открит през 2018 г., но археолозите едва наскоро научиха за пълния обхват на неолитния или новокаменния комплекс, разказва Антонио Линарес-Катела (Antonio Linares Catela).

Сега изглежда, че функциите на неолитните паметници са били толкова разнообразни, колкото и техните структури.

"Териториални, ритуални, астрономически, погребални... всичко това представлява мегаобект от близката праистория на Южна Иберия", обяснява Антонио Линарес-Катела. Това е "мегалитно светилище за отдаване на почит, поклонение и памет към древните предци".

Мегалитни паметници

Фермерът, собственик на земята, е искал да създаде плантация за авокадо на мястото, близо до границата с Португалия, на около 80 км северозападно от Уелва, съобщава Линарес.

Но в района се носели слухове, че някога на хълма е имало менхири, така че не било много изненадващо, когато първоначалното археологическо проучване през 2018 г. потвърдило, че там има няколко изправени камъка. Пълното проучване през 2020 г. и 2021 г. разкрива значението на обекта и сега университетите в Уелва и Алкала финансират археологическо проучване поне до 2026 г., разказва Линарес.

Неолитните хора са построили комплекса на издигнат хълм, недалеч от устието на река Гуадиана и Атлантическия океан, с добра видимост към околната територия.

Голяма колекция от 526-те стоящи камъка, открити на обекта Ла Торе-Ла Ханера, близо до Уелва в Югозападна Испания.

Археолозите смятат, че мястото е било използвано повече от 3000 години през неолита. Структурите включват стоящи камъни, гробници и каменни кръгове. Кредит: Linares-Catela et al., 2022, Trabajos de Prehistoria, CC-BY 4.0

Досега археолозите са открили повече от 520 стоящи камъка на мястото, като някои от най-ранните може да са били издигнати още през втората половина на шестото хилядолетие пр.н.е., или преди около 7500 години, докато най-късните неолитни структури са построени през второто хилядолетие пр.н.е., или преди 3000-4000 години, допълва Линарес.

Няколко от стоящите камъни образуват покрити гробници, известни като "долмени", докато други формират структури с форма на ковчег, известни като "цисти", които според археолозите са били използвани за погребване на останките на мъртвите.

Но все още не са открити човешки останки на мястото. "Не сме извършвали масови разкопки на гробниците", разказва Линарес; и макар че подобни структури трябва да са съдържали скелетни останки в някакъв момент, костите може да не са се запазили в киселата почва.

Неолитни народи и мегалити

Стоящи камъни и други неолитни паметници - известни като "мегалити", от древногръцките думи за "огромен камък" - са разпространени в цяла Европа, от Швеция до Средиземноморието. Много мегалитни паметници са открити и в Испания, включително в района близо до Ла Торе-Ла Янера.

Някои от най-известните, като Стоунхендж, се намират във Великобритания, но още по-големи "мегалитни" структури се срещат и другаде - например в Карнак във френския регион Бретан, където има повече от 10 000 менхира, подредени в редица.

Снимка на затревен връх на хълм в Ла Торе-Ла Янера, Испания. Представлява предимно тревист хълм, с около 6 дървета. На заден план се вижда синьо небе с няколко мъхести облака и няколко вятърни турбини.Местните хора си спомнят за стоящи камъни или менхири в Ла Торе-Ла Янера, но са открити от археолозите едва през 2018 г. Кредит: Linares-Catela et al., 2022, Trabajos de Prehistoria, CC-BY 4.0

Точните дати на подобни мегалитни структури трудно могат да бъдат установени, тъй като самата скала не може да бъде надеждно датирана. Но косвените доказателства от други материали, заровени на същите места, сочат, че повечето от тях се отнасят към неолита отпреди около 6500 години съгласно списание Smithsonian - което би направило най-старите стоящи камъни в Ла Торе-Ла Янера по-древни от повечето.

Археолозите подозират, че практиката за изграждане на мегалитни паметници се разпространява в Европа през неолита с последователни вълни от заселници, може би от Близкия изток, които изглежда са асимилирали местните народи ловци-събирачи, според проучване от 2003 г. в списание Annual Review of Anthropology.

Много мегалити изглежда са съобразени с определени астрономически събития, например изгрева на слънцето в средата на зимата, и изглежда, че много от мегалитите в комплекса Ла Торе-Ла Джанера също може да са такива.

Покритите гробници или долмените "като цяло са ориентирани към слънцестоенето и равноденствието, но има и слънчеви ориентации в редиците от камъни и кромлехите [кръговете от камъни]", разказва пред Live Science ръководителят на проекта Примитива Буено Рамирес (Primitiva Bueno Ramírez), професор по праистория в Университета "Алкала" край Мадрид и съавтор на новото изследване.

Тя подчертава, че досега е проучена само повърхността на обекта Ла Торе-Ла Ханера и археолозите очакват да открият още много неща там.

Една от уликите, че предстои да бъдат открити още камъни, е "великолепната запазеност" на структурите, която може да помогне на учените да възстановят информация за "заниманията, хронологията, използването и символиката на тези паметници", коментира за Live Science Буено Рамирес.

Бузовградският мегалит. Кредит: Wikimedia Commons

Справка: El sitio megalítico de La Torre-La Janera (Huelva): monumentalidades prehistóricas del Bajo Guadiana
José Antonio Linares-Catela, Coronada Mora Molina, Adara López López, Teodosio Donaire Romero, Juan Carlos Vera-Rodríguez, Primitiva Bueno Ramírez
Trabajos de Historia VOL. 79 NÚM. 1 (2022) DOI: https://doi.org/10.3989/tp.2022.12290

Източник: 7,500-year-old Spanish 'Stonehenge' discovered on future avocado farm
Tom Metcalfe, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !