"Невидим" текст разкрива какъв е бил животът в Юдейското царство

Наука OFFNews Последна промяна на 18 юни 2017 в 09:57 7082 0

Източник: American Friends of Tel Aviv University (AFTAU)

С помощта на иновативна образна техника археолози от Израел успяха да разкрият древни надписи върху парче от керамичен съд на 2 600 години, които са останали невидими за невъоръжено око до този момент, съобщава Phys.org. Парчето е изложено на показ в Израелския музей от над 50 години. 

В предната си част остраконът (изрисувано с мастило парче от керамичен съд) съдържа надпис, започващ с благословия от бог Яхве, в който се обсъжда прехвърляне на пари. "Докато предната му част е изцяло проучена, учените досега смятаха гърба му за празен", обяснява Ари Шаус (Arie Shaus) от Университета в Тел Авив, един от водещите изследователи на проучването, публикувано в PLOS One.

Остраконът е открит в лошо състояние през 1965 г. в пустинната крепост Тел Арад. Датиран е от 600 г. пр. н. е. или в навечерието на разрушаването на Юдейското царство от вавилонския цар Навуходоносор.

"С помощта на спектрозонално фотографиране, за да се сдобие с набор от образи, Михаел Кордонски (Michael Cordonsky) от Университета в Тел Авив забелязва бележки върху обратната страна на остракона. За негова изненада той открива три нови реда с текст", обяснява Шаус.

Спектрозоналното фотографиране е процедура, използвана за наблюдение на обекти с помощта на подбран диапазон от дължината на вълната в електромагнитния спектър, далеч отвъд възможносите на човешкото око. Често е използвано в археологията, например за проучване на древни папируси, но никога досега за дешифриране на думи, изписани върху остракон.

Учените успяват да дешифрират 50 букви, съставляващи 17 думи. "Съдържанието на обратната страна е продължение на текста от предната", допълва Шира Файгенбаум-Головин (Shira Faigenbaum-Golovin), друг изследовател от Университета в Тел Авив, участващ в проучването.

Снимки: PLOS One

"С помощта на спектрозоналното фотографиране освен това ние успяхме значително да подобрим разчитането и от предната страна, като прибавихме четири "нови" реда", допълва Барак Собер (Barak Sober), също част от екипа.

"Тел Арад е бил военен аванпост - крепост на южната граница на Юдейското царство - и е бил населен от 20 до 30 войници", описва д-р Анат Мендел-Геберович (Anat Mendel-Geberovich), също част от екипа. "Повечето от остраконите, изкопани в Тел Арад, са от кратък период от време от последния етап от историята на крепостта - в навечерието на разрушаването на царството през 586 г. пр. н. е. от Навуходоносор. Много от надписите са отправени към Елиашив - интендант на крепостта. В тях става дума за логистиката на аванпоста, като доставката на брашно, вино и масло на подчинените войски", допълва ученият.

Новият надпис започва с молба за вино, както и гарантирано сътрудничество, ако адресатът има също някакви молби, обяснява Шаус. Текстът завършва с молба за провизии на конкретни стоки, отправена към мъж на име Хананиаху - вероятно колега на Елиашив в Беер Шева, разположен на един ден път на запад. Посланието показва, че двамата мъже са били имали приятелски отношения, като си разменят поздрави и благословии.

"Важността на новооткрития текст лежи във факта, че всеки нов ред, всяка нова дума, и дори отделен знак е ценно допълнение към това, което ни е известно за периода на Соломоновия храм", обяснява Мендел-Геберович.

Тези години са се характеризирали с интензивна литературна дейност, като най-важните текстове - политически и религиозни - са се изписвали върху папируси. Малко от тях са оцелели до наши дни. Затова и повечето от текстовете, изкопани и анализирани от археолозите, съдържат мастилени надписи на иврит, в които се разказва за ежедневни теми, изписани върху глинени или керамични съдове, т.нар. остракони.

Проблемът е, че остраконите често са лошо запазени. Веднъж изкопани, текстовете върху тях често бързо се избелват. В зависимост от вида на използваната глина, думите могат дори да бъдат невидими, което затруднява дешифрирането на посланията върху артефактите.

Откритието на този текст е важно от гледна точка на употребата на спектрозоналното фотографиране за идентифициране на стари текстове. Освен това новите думи предоставят допълнителен източник за лингвистични проучвания на древния иврит.

И макар съдържанието на текста да не е изненадващо, то подкрепя откритите досега сведения за последните години от Юдейското царство. Много други остракони са открити в крепостта Тел Арад и археолозите вече разполагат с достъп до над 100 надписа на иврит от това място и време.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !