Синтезирана е първата изкуственa рибозома, действаща по уникален начин (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 10:50 3400 0

Изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго са синтезирали рибозома, която работи почти както и естествения клетъчен компонент, който произвежда всички протеини и ензими в клетката.

Проектираната рибозома може да спомогне за производството на нови лекарства и следващо поколение биоматериали и да доведе до по-доброто разбиране как функцинират рибозомите, разказва Сам Хостелър (Sam Hostettler) от сайта phys.org.

Изкуствената рибозома, наречена Ribo-T, е създадена в лабораториите на Александър Манкин (Alexander Mankin) ръководител на колежа по фармация към университета на Илинойс и Майкъл Джюет (Michael Jewett) доцент по химио- и биоинженерство. Конструираната от човек рибозома може да бъде манипулирана в лаборатория да прави неща, които естествените рибозоми не могат да направят.

Когато клетката създава протеин, иРНК (информационна, матрична РНК) се копира от ДНК. Рибозомите, състоящи се от две субединици, една голяма и една малка, се прикачат към иРНКи формират функционална единица, която „прочита” информацията в иРНК и сглобява протеина при процес, означаван като транслация. След като протеиновата молекула е завършена, двете рибозомни субединици (които се състоят от РНК и протеини) се отделят една от друга и освобождават новосинтезирания протеин.

В новото проучване, публикувано в списание Nature, изследователите описват конструирането и свойствата на Ribo-T рибозома със субединици, които не се разделят. Ribo-T може да бъде настроена да произвежда уникални и функционални полимери за изучване на рибозомните функции или да произвежда проектирани предварително лекарства, а може би един ден, дори небиологични полимери.

Никой никога не е разработвал подобно нещо.

"Усещахме, че има много малък шанс Ribo-T да заработи, но наистина не знаехме", споделя Манкин.

Ribo-T работи дори по-добре, отколкото Манкин и Джюет са вярвали, че е възможно. Не само, че Ribo-T създава протеини в епруветка, но тя може да произвежда достатъчно протеини в бактериални клетки, които не могат да синтезират някои протеини с естествените си рибозоми.

Джюет и Манкин били изненадани от това. Учените преди са смятали, че двете рибозомни субединици трябва да се разделят, за да подновят синтеза на протеини.

"Очевидно това предположение е било неправилно", каза Джюет.

"Нашата нова протеинова фабрика обещава да разшири генетичния код по уникален и трансформиращ метод, предоставяйки вълнуващи възможности за синтетичната биология и биомолекулното инженерство", заяви Джюет.

"Това е вълнуващ инструмент за опознаването на рибозомните функции като най-критичния компонент от механизма за синтез на протеини, който не бе достъпен досега , добавя Манкин.

А ето как функционира естествената рибозомав процеса на протеинов синтез:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !