Три български отбора ще представят страната на международния конкурс за зелени бизнес идеи

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 юли 2018 в 12:04 1867 0

Botanic Room, LiveMatter и Spoontaneous са финалистите, които ще представят България на международния финал на най-мащабния конкурс за зелени бизнес идеи - ClimateLaunchpad, който тази година ще се проведе в Единбург, Шотландия на 1 и 2 ноември.

Екипите спечелиха състезанието след интензивна подготовка и оспорвана надпревара сред общо 6 отбора, които представиха своите зелени бизнес решения на Националния финал на ClimateLaunchpad.

За печелившите отбори:

Bitanic Room е млада компания, разработваща умна мултифункционална система за озеленяване, която подобрява качеството на работната среда в офис пространствата.

LiveMatter разработват иновативна материя от биологичен продукт, която цели да замени употребата на естествената и изкуствената кожа в текстилната индустрия.

Spoontaneous представлява виртуална търговска улица за здравословна домашно приготвена храна, чиято цел е да свързва хора със сходни хранителни режими.

На 1 и 2 ноември, в Единбург, Шотландия, трите печеливши отбора ще се изправят срещу 135 финалисти от останалите 46 страни, участващи в ClimateLaunchpad. Там 10-те найдобри екипа ще получат директен достъп до единствената европейска програма за seedфинансиране и ускорено валидиране на бизнес решения за устойчив бизнес и чисти технологии Climate-KIC Accelerator. Допълнително топ-3 ще получат и награди от съответно € 2500 , € 5000 и € 10 000 евро.

ClimateLaunchpad се организира по инициатива на най-голямото публично-частно партньорство в Европейския съюз, подкрепящо развитието на иновации в сферата на климата и борбата с климатичните промениClimate-KIC.

За четвърта поредна година Cleantech Bulgaria координира и организира ClimateLaunchpad и дава възможност България да се включи в глобалната надпревара. И тази година, предприемаческото състезание се осъществява с подкрепата на „Загорка“ АД – най-зелена компания в бързооборотния сектор у нас, която инвестира своите усилия в откриването на идеи и инициативи, чрез Загорка Зелен Фонд.

Официални партньори на конкурса за България са Mediapool.bg, Sofia Tech Park, ЗАГОРКА АД и Загорка Зелен Фонд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !