Защо трябва да се потим. Освен това и да миришем

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2019 в 08:00 49097 0

Кредит wikimedia

Сигурно си мислите, че е много готино никога да не се потите. В днешното общество се счита за добър тон с всички възможни средства да заглушаваме естествения аромат на тялото - ароматизирани сапуни, шампоани, дезодоранти, одеколони и парфюми. Но ако мечтата ви се сбъдне, това означава, че сте болни от анхидроза, при която липсва или е намалено отделянето на пот. 

Така че защо трябва да се потим? Освен това и да миришем?

В крайна сметка, тялото ни има около 2,6 милиона потни жлези, които изхвърлят повече за литър пот всеки ден ... и то без тренировки. А миризмата се създава от бактериите, които живеят в секретите, отделяни от мастните и потните жлези. Може да звучи прозаично, но това са фактите.

Потта регулира телесната температура и това е въпрос на живот и смърт

Изпотяването помага на тялото ви да регулира температурата си. Благодарение на отделянето на пот ние не прегряваме, когато правим физически упражнения, докато сме в сауната или на горещото слънце. Това помага на тялото ви да се охлади, когато вътрешната температура се покачва. Ако не можете да се потите, може да получите топлинен удар или в случай на по-висока температура - и фебрилни гърчове. Този сценарий може да се окаже смъртоносен. Децата са особено уязвими, ако не могат да се потят, защото имат по-малко възможности да регулират вътрешните температури поради размера си. Така че да можеш да се потиш или не, означава да живееш или да умреш.

Ако не се потим, може да се наложи да се справяме и с други симптоми. Продължителни мускулни крампи, световъртеж и постоянно чувство на горещина се превръщат в ежедневни предизвикателства за хората, които не се потят достатъчно.

При болестта анхидроза, потните жлези спират да работят по редица причини, вариращи от увреждане на нервите на кожата заради травма до генетично заболяване. Може да се роди дете с много малко потни жлези, състояние, наречено ектодермална дисплазия или потните му жлези да не функционират добре.

Затова бъдете доволни, че имате късмета да се потите.

Чисто лице

Лицето ви е покрито с пот и искате бързо да измиете солените капки? По време на потоотделянето порите се отварят, което помага да намалят пъпките лицето ви (ако имате акне например). За да почистите лицето си по този начин, не е необходимо да тичате в парка, докато не излезе пот на лицето ви, а само да го оставите на пара и да го почистите после.

Кръвообращение

Когато човек се изпотява, се повишава сърдечната честота и се ускорява циркулацията на кръвта, особено в кожата. Редовните упражнения, а понякога и сауната може да помогне за подобряване на кръвообращението чрез изпотяване.

Потта се бори с инфекциите

Според лекарите, потта помага за предпазване на организма от опасни инфекции - метицилин-резистентни Staphylococcus ауреус (стафилококи ауреус). Потта съдържа нитрити, които като достигнат повърхността на кожата, се превръщат в азотен оксид, мощен газ с широк антибактериален спектър и противогъбично действие.

Потта изчиства тялото от токсини

Проучванията показват, че потта съдържа различни видове съединения, включително малки количества потенциално токсични метали като кадмий, алуминий и манган. Това е основната причина, поради която изпотяването се счита за детоксикация.

Потта ще ви помогне да оздравеете

Потенето е начинът тялото ви да каже на имунната си система да се събуди и да започне да работи, за да отбие инфекциозните атаки. Същото нещо се случва по време на тренировка или когато е горещо навън, потта като средство за контрол на температурата, увеличава скоростта на метаболизма ви.

А ако ви тревожи миризмата на потта и ако за вас изпотяването е проблем - запознайте се с "Трябва ли да се безпокоим от прекомерното изпотяване".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !