Емисията невъзможна: Дезинформацията в ерата на AI на научния форум Ratio

Ratio Последна промяна на 01 ноември 2023 в 12:57 4245 0

Кредит Ratio

Български медийни експерти се обединяват на сцената на форума Ratio на 11 ноември, за да се изследват дезинформацията в епохата на АI. Те ще внесат повече яснота в сложната мрежа от фалшиви новини и пропаганда.

В епоха, в която информацията тече с безпрецедентна скорост, правото на човечеството на достоверни новини е изправено пред огромно предизвикателство. Еволюцията на технологиите, по-специално на изкуствения интелект (AI), води до нови и усъвършенствани форми на дезинформация и пропаганда, заливайки живота ни с поток от фалшиви новини.

Може ли човечеството да защити правото си на безпристрастна, надеждна информация и да се изправи срещу разрушителните сили на новинарската манипулация, активирана от новите технологии?

Отговорите на този въпрос ще обсъждат четирима българи, експерти в сферата на медиите и разпространението на информация: Енея Георгиева, Никола Тулечки, Миролюба Бенатова и Милена Якимова.

Те ще разговарят за дезинформация и информационните балони, в които хоратавлизат сами чрез поведението си в социалните мрежи. Ще обсъдят и реални примери как една и съща новина се отразява по различен начин в отделните медии. Темата ще намери своето естествено продължение и в изложбената част на форума.

Освен за проблемите свързани със заливащото ни цунами от фалшиви новини, гостите на събитието ще се докоснат до звездите, ще се гмурнат в дълбините на океана и ще разгледат науката, но не като “запазена територия” за учените, а като интелектуално приключение за всеки жаден за знания.

Ratio форум ще се проведе на 11 ноември (събота) в Sofia Tech Park от 10:00 часа.

Програмата на събитието включва общо четири презентации, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.

Звездите чертаят историята на човечеството, изкуственият интелект се намесва в определянето на бъдещето, а науката никога не е била толкова интересна, колкото на форума Ratio на 11 ноември. Затова мотото, под което ще протече форумът за популярна наука Ratio, е жаждата за още нови интересни факти и знания. Международни лектори идват за пръв път в София за форума, за да представят вдъхновяващи теми на достъпен език и да провокират за търсене на отговори.

Научното любопитство е движещата сила на човечеството. А мозъкът на човека притежава качества, които нямат еквивалент - способността да разсъждава и помни го различава от другите видове. Известният комик Робин Инс ще покаже науката от съвсем друга гледна точка. Чрез харизматичния си начин на презентиране ще убеди гостите на Ratio форум колко е важно човек да е любопитен. Ще надникне в умовете на великите учени, за да проследи как се раждат грандиозни идеи, променящи света. 

Робин Инс е английски комик, актьор и писател, добре познат от участията му с астрофизика Брайън Кокс в подкаста на BBC "The Infinite Monkey Cage. Носител е на „Златната роза“ и наградата „Артър Кларк“ за комуникация на науката, a през 2022 г. е награден от Асоциацията на книгоиздателите в Обединеното кралство за автор на годината. Робин Инс е почетен член на Британската научна асоциация.

Когато става въпрос за научно любопитство не може да не се зададе въпроса: “Какво би станало, ако…? “. Във втората тема на Ratio Forum въпросът, който бива поставен е какво щеше да стане с човечеството, ако звездите ги нямаше? Колко радикално би била променена историята на човешката цивилизация , ако хората не можеха да видят звездите? Те са неизменна част от живота на Земята, служили са като часовници, навигатори, някога дори са били оприличавани на богове. На фона на днешното изкуствено осветление хората донякъде са позабравили за тази близост с космоса, но тя е още жива. И космологът Роберто Трота ще припомни за нея на 11-ти ноември. 

 Роберто Трота е космолог, автор и професор по теоретична физика. Изследванията му се фокусират върху три области – астро статистиката, космологията и машинното самообучение. В областта на космологията анализира и тълкува различни космологични наблюдения, за да разбере по-добре свойствата и природата на тъмната материя и тъмната енергия. Той е носител на медала Annie Maunder 2020 на Кралското астрономическо дружество за обществената си ангажираност. 

 Гостите на събитието ще се докоснат до звездите, ще разгледат науката, но не като “запазена територия” за учените, а като интелектуално приключение за всеки жаден за знания.

 Ratio форум ще се проведе на 11 ноември (събота) в Sofia Tech Park от 10:00 часа.

Програмата на събитието включва общо четири презентации, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !