Бурята Киърън: Какво дава повече гориво за бури в Европа?

Ваня Милева Последна промяна на 03 ноември 2023 в 06:49 2921 0

 Бурята Киърън от космоса на 1 и 2 ноември

Кредит Meteo-France

Бурята Киърън от космоса на 1 и 2 ноември.

Бурята Киърън удари Западна Европа в четвъртък, донасяйки рекордни ветрове със скорост от 200 километра в час, наводнения, остави милиони без ток, а седем души загиват.

В белгийския град Гент петгодишно момче и 64-годишна жена загиват от падащи клони. Падащи дървета по-рано убиват шофьор на камион в автомобила му в района на Ен в северна Франция, а френските власти съобщават също за смъртта на мъж, паднал от балкона си в пристанищния град Хавър. Мъж в холандския град Венрай, жена в центъра на Мадрид и човек в Германия също са загинали.

Около 1,2 милиона френски домове са останали без електричество през нощта, след като бурята връхлетя северозападното крайбрежие. Почти 700 000 остават без ток в четвъртък вечерта. Повече от един милион жители също са били прекъснати от мобилната телефонна мрежа.

Поривите на вятъра в западния регион на Бретан са "изключителни" и "много абсолютни рекорди бяха счупени", съобщава френската национална метеорологична служба Meteo-France в X, бивш Twitter.

На южното крайбрежие на Англия бурята Киърън доведе до спиране на тока в Корнуол и заплахи от наводнения. Агенцията по околната среда предупреди, че се очакват наводнения в 77 района в региона. В цяла Англия има над 150 сигнала за възможни наводнения.

Бурята Киърън идва след по-малко от две седмици, след като бурята Бабет донесе силни ветрове, обилни валежи и внезапни наводнения в части от Северна Европа.

Изменението на климата влошава ли метеорологичните явления като бурята Киърън?

Учените все още не са проучили добре бурята Киърън и точното влияние на изменението на климата върху тези метеорологични явления не е известно.

"След събитието ще трябва да се проведе проучване, за да се определи колко вероятно е интензитетът на тази буря се дължи на антропогенно изменение на климата", коментира пред Еuronews д-р Мелиса Лазенби (Melissa Lazenby), преподавател по изменение на климата в Университета на Съсекс.

Факторите, които причиняват образуването и поддържането на бури, са комплексни. Но някои, като степента на морския лед в райони близо до полюсите, силата и позицията на струйните потоци, температурите на морската повърхност и климатичните модели като Ел Ниньо, вероятно ще бъдат засегнати от изменението на климата.

"Промените в климата ще повлияят по различен начин на тези четири фактора и някои ще причинят по-интензивни бури, а други ще ги отслабят, поради което няма консенсус за това какво влияние оказва изменението на климата върху тези бури", добавя д-р Лазенби.

Силата на вятъра и честотата на бурите варират от година на година и в последните наблюдения на климата не са наблюдавани значими тенденции.

Префектът на местния департамент съобщи, че пориви до 207 км/ч са регистрирани на нос Поант дю Ра на северозападния бряг, а пристанищния град Брест ветровете достигат 156 км/ч. Кредит: Météo Bretagne

Изменението на климата носи ли повече дъжд?

Знае се обаче, че изменението на климата вероятно влияе върху увеличените валежи, наблюдавани при екстремни бури като Киарън.

"Причината се дължи на това, че за всеки 1 градус по-висока температура, атмосферата може да задържи 7% повече водни пари и следователно вероятността за обилни валежи се повишава", обяснява д-р Лазенби.

Има също някои доказателства в прогнозите за климата, които предполагат, че честотата и интензивността на бурите могат леко да се увеличат.

"Промените в климата затоплят както нашите океани, така и нашата атмосфера, осигурявайки повече гориво за образуването и засилването на бурите, което води до по-силни проливни дъждове", отбелязва Бен Кларк (Ben Clarke), изследовател за World Weather Attribution в Имперски колеж в Лондон.

"Ако продължим да използваме изкопаеми горива със същата скорост, ще плащаме за все по-големи загуби, защото по-честите и интензивни бури засягат и Европа, а опасното време става все по-често срещано в целия свят."

Въпреки че са въведени някои мерки за справяне с тези видове бури, трябва да се направи повече на местно и национално ниво.

"Трябва да има системи за ранно предупреждение за такива събития и мерки като защита срещу наводнения и подобрен дренаж трябва да бъдат приложени, когато е необходимо", съветва д-р Лазенби.

"Очакваме по-интензивни валежи поради изменението на климата като цяло и следователно трябва да бъдат разработени и приложени мерки за изграждане на устойчивост срещу обилни валежи."

Източници:

Seven dead as Western Europe hit by record winds of Storm Ciaran, phys.org

Storm Ciarán: Is climate change giving more ‘fuel for storms’ in Europe?, Еuronews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !